Ibland blir det precis som man tänkt sig

Ett av de tristaste ordspråk som finns är väl ändå  ”Det blir aldrig som man tänkt sig”. Ok, ibland blir det definitivt inte som man tänkt sig men … aldrig … varför måste aldrig vara med? Det kunde väl heta ”Ibland blir det inte alls som man tänkt sig”  och så kunde det väl finnas ett motsvarande som heter ”Ibland blir det precis som man tänkt sig”.

Jag håller ju på med min månskensrabatt där jag bara ska ha vita blommor. Jag har satt vit lungört ”Sissinghurst White”, vit julros ”Helleborus niger”, vidjehortensia ”Annabelle”, Smultronschersmin, vita nävor mm. Men rabatten gapar fortfarande tom på många ställen. I synnerhet i mitten. Och för ett tag sedan såg jag plötsligt en syn framför mig. Jag såg framför mig ett träd, ca 2 m högt, med vita blommor och grenar som ett parasoll. Med skirt grenverk där solens strålar letade sig ned mot marken. Jag såg hur solen lyste på trädets vita blommor medan allt omkring låg i skugga.

Jag började leta på nätet och i böcker efter ett sådant träd men jag visste ju inte vad jag skulle leta efter så jag hittade inget. Jag hittade rosa körsbär men det skulle ju vara vitt.

Så igår så skulle jag gå till plantskolan som ligger ca 10 minuters gångväg från där jag bor. Jag skulle köpa några vita solhattar till månskensrabatten och plötsligt så stod trädet framför mig. Det liksom bara väntade på mig och jag hade ingen möjlighet att få hem det. Det var ca 2 m högt, det skulle inte bli högre då det var ympat, det hade vita blommor som växte som ett parasoll. Det var ett Prunis yedoensis ‘Ivensii’, även kallat Tokyo-körsbär. Så jag köpte mina vita solhattar och gick hem och funderade.

Ingen bil och Thomas var på Gotland och skulle inte komma hem förrän sent på söndag kväll. Jag kunde inte glömma trädet. Jag somnade med det på näthinnan. Imorse gick jag till plantskolan. Jag hade bestämt mig för att få hem trädet på egen hand. Jag bad att få låna en vagn, en sån där liten som man drar omkring plantor i när man handlar. Däri la jag rotklumpen och själva trädet la jag över axeln. Sedan gick jag. Det var vingligt och jobbigt i uppförsbackarna men jag kom hem med mitt träd. Och sedan var jag ju tvungen att gå tillbaka igen med vagnen innan jag kunde börja gräva. Det gick lätt, vi hade jordförbättrat så jorden var fin. Nu står trädet där och det blev precis om jag hade tänkt mig … ibland blir det faktiskt precis som man tänkt sig.

Ha nu en härlig vecka alla 🙂 Här syns mitt träd.

20090510iblandblirdet01

20090510iblandblirdet02

Detta inlägg publicerades i I trädgården, Månskensrabatten. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Ibland blir det precis som man tänkt sig

 1. Ulla skriver:

  Ja, så sant så, för ibland blir det ju faktiskt som man tänkt sig, också…. 🙂 Vilken tur att du inte hade så långt till plantskolan då. Men det var säkert värt besväret med att få hem det vackra lilla trädet.
  Det är så fint med hängande grenar. Hoppas nu att det kommer att växa extra bra där i din månskensrabatt 🙂
  Ha en fin vecka du också!
  Kram Ulla

 2. Cathy skriver:

  Underbart vackert träd (och så fint fotograferat också). Nu ser det äntligen ut som om vi slipper nattfrost i alla fall. Jag har planterat ut mina sista sommar dahlior, de trivs inte i små plastkrukor hur länge som helst så det får bära eller brista. Jag köpte några mörkblå dahlia knölar från Easy plant som jag också planterat och väntar med spänning på att de ska titta upp.
  Ha en härlig vecka.
  Kram Cathy

 3. Hej Anita!
  Kan inte låta bli att tänka på vinteriberis, Iberis sempervirens, i din månskensrabatt. Den är sååå vit, den blommar tidigt och länge och är dessutom en riktigt bra liten snittblomma… Den skulle kunna bre ut sig under ditt nya träd… Kanske du redan har den eller?
  Ha det gott!
  från
  Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

 4. Eva skriver:

  Hej kära lillasyster!
  Jag förstår att du är nöjd! Det lilla trädet står som ett vackert smycke mitt i din vackra rabatt, som kommer att bli ännu vackrare när allt runt omkring har tagit fart! Och att du har goda vänner på nära håll som kan hjälpa dig när Thomas är på Gotland, det har du helt glömt bort! 🙂 Men OK nu kan du ju känna dig extra nöjd efter allt ditt slit med detta vackra lilla träd! 🙂
  Körövningen gick så där. Det var länge sedan vi sjöng med Erik som ackompanjatör. Tur att vi har en övning till att träna på! Luften tog slut när jag gick in i salen, kändes det som! 😉
  Hoppas du kryar på dig tills på tisdag! Det var tomt utan dig och Åsa.
  Hälsa Thomas så gott!
  Kramar
  storasyster Eva

 5. Barbro Bäcklund skriver:

  Vilket sagoträd!
  Ett sån´t där skulle jag också vilja ha. Men vad hjälper det! Ingenting.

  Jag bor i zon VII!

 6. Claus skriver:

  Verkligen fint. Och bra tips för Koloniets tänkta vita rabatthörna. Lycka till /Claus

 7. meramgo skriver:

  Men å, vilken gullig syn det hade varit, en glad Anita med sitt drömträd på en vagn….

  /M

 8. Balkonglådan skriver:

  Jag har aldrig tänkt på att det där ordspråket ju faktiskt inte stämmer! Ofta *blir* det som man tänkt sig när man verkligen vill någonting. Bra gjort av dig som inte gav dig utan kämpade på tills trädet stod där det skulle.

  Och du, tack för kommentarer om vitsipporna på min blogg. Jag hör att du är ett riktigt proffs på vitsippor 🙂

  Ha en riktigt skön trädgårdshelg!

 9. Anita skriver:

  Ulla … ja jag hoppas mycket på mitt lilla träd. Ska bli spännande att se hur det utvecklas.

  —–

  Cathy … jag har fortfarande inte ställt ut något. Litar inte på att det inte kommer nattfrost. Men det börjar bli trångt i uterummet nu 🙂

  —–

  Yvonne … vilken bra idé. Jag har en vinteriberis på framsidan av huset. I år har den inte klarat vintern så bra men den kommer alltid igen. Det är definitivt något som skulle passa i min månskensrabatt. Tack för tipset.

  —–

  Eva … förkylningen har gått över i hosta så jag vet inte hur det blir på tisdag. Men jag hoppas kunna komma. Får väl ”lyssna in” om inte annat 😉

  —–

  Barbro … det kanske finns något annat litet träd som skulle trivas i din zon. Jag vet hur det är. Det finns många växter som jag skulle vilja ha men som bara går i zon 1.

  —–

  Claus … ska bli spännande att följa din vita rabatthörna på koloniet.

  —–

  Mona … jo du, det var nog en syn för gudar när jag vinglade fram längs gångvägarna 🙂

  —–

  Susanna … skönt att din erfarenhet är att det oftast blir som man tänkt sig. Proffs på vitsippor vet jag inte om jag kan skryta med men jag har många olika sorter som just nu blommar enormt 🙂

  —–

  Tack alla för att ni tittade in. Hoppas ni får en härlig helg 🙂

 10. Catharine skriver:

  Hej Anita,
  Nej, bloggandet har legat lite på is ett tag. Jag har fortfarande lite problem med nacken och att sitta vid datorn är ju inte så bra då. Dessutom är det en hel del i trädgården som du säger. Man väntar bara på att nattfrost risken ska vara över. Det är jobbigt att bära in och ut hela tiden. Det var ner till 0 grader inatt igen. Vi får hoppas på en varm helg. Idag har det varit soligt men vinden är fortfarande ganska sval.
  Kram Cathy

 11. Camellia skriver:

  Hej Anita! VIlken absolut underbar trädhistoria – och jag är helt imponerad av din shopingvagnsresa med trädet vilande mot axeln! Fint blev det också. Månskensrabatt är ett underbart namn på en vit rabatt. Jag är själv tokig i vitt…

  ps. tack för alla dina kommentarer hos mig. Det gjorde att jag också hittade till dig!

 12. Agneta skriver:

  En riktig solskenshistoria blev det av ditt önsketräd:-)
  Kramen, Agneta

 13. Annika skriver:

  Jag tycker det är alldeles underbart när det blir precis som man tänkt sig 🙂

  Jag vill oxå ha ett sådant vackert önsketräd och kan tänka mig att bära hem det. Jag kan även tänka mig att Mikael bär hem det 🙂

  Kram Annika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s