Årets pelargon 2009

På trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar, utses varje år ”Årets Pelargon”. Det är Blomsterfrämjandet som utser den och i år blev det en hel grupp, pelargoner med dekorativa blad.

Jag har alltid tyckt om brokbladiga zonalpelargoner men tycker dom är jättesvåra att övervintra. Har därför inte haft några de senaste åren. En som däremot har varit väldigt lätt att övervintra och som jag haft i många år är stjärnpelargonen ”Vancouver centennial”. Den får helt gröna blad  i det obefintliga vinterljuset men så fort våren kommer med långa, ljusa dagar så börjar man ana skiftningar i rött:

20090413pelargon200903

Nåväl, ett par impulsköp av brokbladiga zonalpelargoner har det blivit. Plantagen har hakat på ”årets pelargon” och när jag var där för att köpa skuggväv och lite annat så åkte två pelargoner med på vägen till kassan. Jag såg att det stod namnlappar på krukorna och jag trodde att det var namnet på pelargonen. När jag kom hem så fick jag se att det stod ”Årets pelargon”. Jaha, men vilken sort? Efter lite detektivarbete så har jag i varje fall konstaterat att denna, tvåfärgade, heter Wilhelm Languth:

20090413pelargon200902

Men vad den andra, heter är jag mer tveksam till. På Plantagens hemsida står det att dom säljer följande pelargoner som året pelargon: Contrast, Lotusland, Mrs Pollock, Wilhelm Languth, Madame Salleron och Happy Thought.

Jag vet ju att det inte är ‘Wilhelm Languth’. ‘Lotusland’ är en stjärnpelargon så den är det inte heller. ‘Madame Salleron’ är grönvit (som Wilhelm Languth) men blommar tydligen inte utan växer bara i täta tuvor. ‘Happy Thought’ lär ska vara vit i mitten med gröna och gula kanter så den tror jag inte heller på. De som då återstår är Contrast och Mrs Pollock. Båda verkar stämma med min pelargon så jag vet inte vilken det är. Så detta är antingen en Contrast eller en Mrs Pollock. Vad det än är så är i varje fall bladen väldigt dekorativa:

20090413pelargon200901

För övrigt så har jag vaknat till en dimhöljd dag. Det blir nog inget trädgårdsarbete men väl lite pyssel i uterummet. Jag hoppas att ni alla får en skön avslutning av påsken 🙂

Detta inlägg publicerades i Pelargoner. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Årets pelargon 2009

 1. Eva skriver:

  Ja inte är det lätt att veta vilken pelargon man har när de utser så många till ”årets”, men fina är de på dina bilder i alla fall.
  Hälsn Eva som precis hittat hit. Kul!

 2. Mona K skriver:

  Vilka vackra pelargoner du har hittat den första med vita
  kanter är extra vacker tycker jag. Jag hade liknande förra sommaren men vi har inte plats att förvara några blommor under vintern. Därför får jag leta efter nya i år, ska nog besöka en av stadens plantskolor denna vecka. Får se om jag hittar något nytt och vackert.
  Ha det gott! Kram Mona K

 3. Ulla skriver:

  Nej, det är verkligen inte lätt med namnen på pelargonerna. Jag hade en liknande, som din nedersta här, med dekorativa blad och blomman lite orangeröd. Men vad den hette minns jag inte nu. Men jag njuter av pelargonerna ändå, med eller utan namn 🙂
  Ha en bra vecka!
  Kram Ulla

 4. Cathy skriver:

  Vi har haft härligt väder nästan hela påsken, helt otroligt egentligen. Det var lite sämre igår, men det klarnade upp mot kvällen. Jag har tyvärr haft en eländig nacke som gjort att jag inte orkat vara så mycket i trädgården. Spända halsmuskler är ett elände. Nu börjar det släppa och imorgon ska jag på massage och zonterapi så nu ska nacken minsann få sig en omgång :-). Jag hade så många lejongapsplantor att jag inte hade tillräckligt med krukor att skola om i så jag fick plantera ut ett antal. Så hoppas det inte blir någon hård frost nu då 🙂
  Ha en härlig vecka.
  Kram
  Cathy

 5. Anita skriver:

  Eva … roligt att du hittat hit. Ja vad än namnet är på min pelargon så är den ju vacker och det är ju huvudsaken.

  —–

  Mona … ja vi får väl se om mina lyckas övervintra. Annars får jag njuta av dom under denna sommar.

  —–

  Ulla … så du hade också en liknande. Jag förstår att du alltså inte har den kvar. Har du också svårt att övervintra de flerfärgade? Ska bli spännande att se hur det går med övervintringen, nu när jag har uterummet.

  —–

  Cathy … hoppas att din nacke är bättre idag. Jag har inte kollat temperaturen ännu men jag håller tummarna att dina lejongap klarar sig. Ännu kan det ju komma många frostnätter men fiberduk kan väl hjälpa lite.

  —–

  Hoppas ni alla får en härlig dag. Jag har vaknat till en vindstilla solig morgon. 🙂

 6. Catharine skriver:

  Idag är min nacke bättre 🙂 jag var ut med kameran i blåsippsbacken för första gången i år. Oj vad det blommar, överallt ser man sippor,de vita har också börjat komma.
  Såg en koltrast som boat i ett kullfallet träd, där låg 3 st ägg. Det är lite mulet idag men bra ljus att fota i.
  Kram Cathy

 7. Anita skriver:

  Cathy … har sett dina härliga sippbilder. Hoppas din nacke fortfarande är bra.

  Kram Anita

 8. Mona skriver:

  Kikar in för att få lite inspiration till att vattna min blommor 😉 igen….En så där har jag, den som du har på sista bilden….å den lever….än i alla fall 😉

  Kram
  Mona

 9. Anita skriver:

  Mona … hoppas du har pysslat med dina pelargoner så dom lever och frodas. De brokbladiga är lite svårare än andra, men ibland överlever dom lättare om man glömmer bort dom. Hoppas din kommer att bli hos dig i många år.

  Kram Anita

 10. Linda skriver:

  Den nedersta är ju alldeles ljuvlig med sina ”randiga” blad. Har du fortfarande kvar den? Har du kommit på vad den heter?

  Kram
  //Linda

  • Anita skriver:

   Nej tyvärr Linda, den klarade inte senaste vintern. Har ofta upplevt att dom brokbladiga är svåra att övervintra i längden.

   Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s