Min ljusrosa kaktus …

… blommar nu igen, lagom till påsk. Den brukar normalt blomma i november och till jul . Jag vet inte var jag fått den ifrån. Jag tror att jag kan ha ärvt den efter min mamma men är inte helt säker. I varje fall har jag haft den i många år. Det är nog en ganska vanlig kaktus, troligen en Schlumbergera-hybrid. Oftast är dom starkt rosa, nästan cerise men den här är väldigt vacker i sin vitrosa färg och blommorna liknar  nästan siden.

Just nu har den mängder med knoppar som är kraftigt på väg. Men några blommor har redan slagit ut. Jag tyckte att den kunde få ett eget litet inlägg i väntan på att utomhussäsongen kommer igång. Den här bildsviten tog jag i uterummet igår kväll, den 1 april.

Och så vill jag passa på att önska alla en härlig dag. Tyvärr är det lite mulet här just nu men man vet ju att solen finns där bakom molnen och bara väntar på att få komma fram.

20090401kaktuskollage02

Detta inlägg publicerades i Kaktus, Växtporträtt. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Min ljusrosa kaktus …

 1. Claus skriver:

  Härlig bild. Jag har hört att det även finns påskkaktus. Må solen lysa över dig och din trädgård /Claus

 2. Barbro Bäcklund skriver:

  Vilken fint vitt påsksmycke du har.
  Otroligt att ha fått till en sådan blomning!
  Är det, det som kallas ”gröna fingrar”?

  Jag har en röd sådan, som jag tog som skott för många, många år sedan av min farmor. Hennes stora hängkaktus exploderade varje år i en blomning som det sällan fanns någon motsvarighet till.

  Hos mig är den stor och grön, den men det är också det enda. Någon gång har en och annan blomma visat sig. Vi har inte något uterum, men det hade inte min farmor heller.

  Kanske du har något bra tips?

 3. Cathy skriver:

  Vackra bilder på din kaktus. Jag hade en sådan i många år men till slut gav den upp, den gillade inte att bli omplanterad heller. Här har solen lyst hela dagen och det var hela 12 grader varmt runt lunch. Jag har rensat lite mer i trädgården och fotograferat krokusar. De blir bara fler och fler, många ställen där man glömt att man tryckt ner lökar 🙂
  Hoppas du får en solig helg.
  Kram
  Cathy

 4. Ulla skriver:

  Så härligt ljus i bilderna! Sådana kaktusar har jag haft många också men just nu har jag ingen. De är fina när de blommar.
  Har du hört talas om Krukväxtuppropet? Gamla krukväxter som gått i arv ska inventeras. Kanske något för din kaktus?
  http://www.pom.info/aktuellt/krukvaxtuppropet.htm

  Länken fungerar nog inte direkt, men du får kopiera och klistra, så kan du själv läsa om det.

  Önskar dig en skön vårhelg i trädgården!
  Kram Ulla

 5. Ulla skriver:

  Jo, länken funkade direkt….så bra 🙂

 6. Anita skriver:

  Claus … jovisst finns det påskkaktus. Man undrar om det egentligen inte är så att man kallar den ”efter blomningen”. Blommar den till påsk, ja då blir det en påskkaktus, just då.

  —–

  Barbro … jag har egentligen inte något tips alls. Jag har sett ett jätteexemplar av röd blommande hängkaktus. Dom är imponerande så det vore ju härligt om du kunde få den att explodera du också.

  Det finns så mycket som kan spela in. Läget, temperaturen i rummet, om den står över ett element etc. Min har inte stått i uterummet förut men den har aldrig stått direkt i fönstret. Det är den för stor för att göra. Den står på en pidestal precis vid ett sydvästfönstret så den får mycket ljus men slipper värmen som strålar upp från elementet. Jag vattnar den som jag vattnar mina andra blommor, mindre på vintern men mycket på sommaren då den även får vanlig gödning. Ingen speciell kaktusgödning eller så. Och jag planterar så gott som aldrig om den. Bara om den spränger krukan.

  Jag håller tummarna för att du får blommor på din så småningom.

  —–

  Cathy … precis så är det. Jag tror man ska undvika att plantera om moderplantan. Men dom är oerhört lätta att föröka, bara bryta några gröna ”kedjor av grenar”.

  Du skrev ditt inlägg den 2 april och idag är det den 5:e. Det var en underbart solig dag igår men idag vräker regnet ner. Men man får se det positiva, det snöar i varje fall inte 🙂

  —–

  Ulla … den länken ska jag kolla senare idag. Har inte hunnit tidigare för igår var det bara trädgårdsarbete. Det värsta är ju att jag inte kan komma ihåg om jag ärvt den eller ej. Min mamma hade flera kaktusar och jag har flera andra också, de mer klassiska ceriserosa och jag minns inte vilka jag ärvt. Men det är mycket troligt att det är så.

  Jag antar att du också hade en härlig dag igår i vårsolen. Hoppas att du har sol idag också. Här regnar det men enligt väderprognosen i yr.no så ska det sluta framåt 10:30.

  —–

  Tack för att ni tittade in och skrev några rader. Hoppas att ni har en skön helg.

  Kram till er från Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s