Liten men stark …

 
Oj som tiden rinner på. Jag har fått mail med förfrågan om vart jag tagit vägen. Jo jag finns här men har inte hunnit in på bloggen på en hel vecka. Varför? Jo jag håller på med en sammanställning av trädgårdssommaren 2008 som jag ska lägga ut på min hemsida och jag kan tala om att när man sitter och bläddrar bland bilder med sol, sommar och blommande rabatter … ja då är det lätt att glömma tid och rum. Helt plötsligt har en vecka passerat och det är helg igen.

Nåväl, tänkte lämna ifrån mig ett litet livstecken och det får bli i form av ett nytt orkidéporträtt. Detta är en liten orkidé som jag fick av en f.d. arbetskamrat sommaren 2003. Den är liten, den är rosa, den är en Phalaenopsis och … den är mycket livskraftig.

Men …  i höstas upptäckte jag något klibbigt på undersidan av bladen. Aha, tänkte jag … den har fått löss. Samtidigt såg det inte ut som löss. Det var kletigt men liknade honung. Jag letade på den men hittade ingenting som såg ut som ohyra. Jag kollade de andra och hittade liknande klet på en till men inget på de andra. Den här och den andra jag hittade detta klet på är båda från 2003 och mina första två orkidéer.

Jag började nu söka på nätet och hittade diverse information. Dels kunde det vara ullöss men det trodde jag inte för det liknade det inte. Däremot hittade jag annan intressant information. Orkidéer som trivs väldigt bra kan utsöndra ett honungsliknande klet på undersidan av bladen. Man ska alltså absolut inte slänga dom då i tron att det är ohyra. Jag bestämde mig för att tro på att mina två första ordkidéer trivdes så bra hos mig att dom börjat ”svettas” av lycka.

Och idag kan jag rapportera följande. De började skjuta nya skott och orkidén på denna bild har just nu fyra blomstänglar. Den är otroligt kraftig i sin litenhen. Och kletet … ja det är inte kvar. Det har torkat in. Troligen så upphör det så fort nya blomstänglar kommit, jag vet inte, det är min egen teori.

Så kontentan är alltså. Hittar ni klet på era orkidéer så grips inte av panik direkt. Det kanske inte alls är ohyra, det kan vara ett tecken på att dom trivs väldigt bra hos er och kommer att belöna er med extra många blommor.

Med denna nytagna bild och lilla utläggning (som ju blev ganska lång till slut) vill jag önska er en riktigt fin helg. Det är en vacker vinterhelg och man märker verkligen att ljuset är på väg tillbaka.

rosaorkide20090117

Detta inlägg publicerades i Orkidéer. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Liten men stark …

 1. Åsa skriver:

  Vad intressant! Jag är övertygad om att de spred honungklet i ren förtjusan över att få bo hos dig! Du verkar ju ha riktig tumme med växter och blommor. Vi har en orkidé som heter Ludisia discolor ”Dawsoniana”. Göran fick den i födelsedagspresent av sin syster för ca 4 år sedan. Den är lite speciell för den blommar en gång om året och den börjar alltid att slå ut på hans födelsedag den 19 december varje år. Snacka årstidsbunden! 🙂
  Lycka till med sammanställningen om trädgårdsommaren. Den ska bli kul att se.
  Ha en fin helg!
  /Kram Åsa

 2. Anita skriver:

  Men så roligt med Görans orkidé. Jag var tvungen att läsa om den och titta på bilder för jag kände inte till den. När jag ser bilderna så tror jag att jag sett den någonstans men vet inte riktigt var. Det är ju jättekul att den slår ut just den 19 december. En sådan blev jag onekligen sugen på att ha.

  Idag ska vi slänga ut julen så det blir nog inte så mycket tid till trädgårdsbilder. Men något jag upptäckt är att, jämfört med andra år, så har jag oerhört lite bilder från trädgården. Jag har verkligen dragit ner på fotograferandet … måste komma igång igen för det är ju roligt att gå tillbaka och titta på.

  Ha nu en fin söndag!

  Kram Anita

 3. Catharine skriver:

  Hmm, jag har inte sett sånt på de få orkideer jag har, men en av dem fick jag i födelsedagspresent 1999 och den blommar flera gånger om året så den måtte väl trivas den också. Måste genast kolla om den har något klet :-).
  Jag sitter och går igenom alla bilder från resan så jag förstår precis hur du känner det, tiden flyger iväg och emellanåt måste man resa på sig för att inte fastna helt vid datorn. Det är svårt att rensa och bestämma vilka bilder man ska ha kvar.
  Jag har nog också färre bilder från trädgården 2008 än tidigare år. Det var liksom inte lika mycket inspiration till trädgård över huvudtaget förra året. Om det var vädret som inte inspirerade eller något annat vet jag inte. Jag var ganska trött under andra halvåret, hade liksom inte samma energi och motivation som tidigare. Nu känns det i alla fall som om jag fått tillbaka energi, har redan sått två paprika frön i en kruka på fönsterbrädan i vardagsrummet.
  Ha en fin söndag även om det är mulet idag. Det är ganska skönt ute.
  Kram Cathy

 4. Anneli skriver:

  Klart det är för att de trivs så bra hos dig som de kletar sig! Det betvivlar jag inte alls! Jag har själv haft en sån som kletat sig och varit jätteblommig! Det är härligt!

  jag hoppas du har en bra helg och att din söndag blir och är underbar!

  Kram!

 5. Ulla skriver:

  Det har jag aldrig märkt något sådant på mina orkidéer, så de trivs kanske inte lika bra som dina 🙂 Några verkar dock trivas för de blommar om, men det gör inte alla mina. Inte ännu i alla fall.
  Den var väldigt vacker din orkidé och fint fotograferad också. Härligt ljus. Det var också jättebra att få lära sig detta, för då vet man vad det beror på om man skulle hitta något ”klet” på sina orkidéer, så man inte slänger dem i ren förskräckelse i tron att de fått ohyra på sig 🙂
  Vi har haft en grå dag här idag, igen. Men man märker ändå att dagarna är lite längre nu.
  Ha en fin vecka!
  Kram Ulla

 6. Anita skriver:

  Cathy … grattis till att ha en orkidé som fyller 10 år i år. Fantastiskt att den fortfarande blommar flera gånger om året. Jag tror nog dom trivs utan ”klet” också 🙂 Jag förstår att du har massor av bilder att titta på. Det är alltid som att resa en gång till när man sitter och går igenom bilderna. 🙂

  Hoppas du hann vara ute lite idag. Själv så har jag slängt ut julen och det tog hela dagen. Men det är skönt när det är klart.

  Ha en riktigt fin vecka!

  Kram Anita

  ———-

  Anneli … så du har också haft en med ”klet”. Så bra, då kan du bekräfta att dom verkar trivas och blomma jättemycket då.

  Min söndag har varit bra. Jag har slängt ut julen och tagit in våren i form av bland annat tulpaner.

  Hoppas du får en riktigt fin vecka!

  Kram Anita

  ————-

  Ulla … jag tror nog att dina orkidéer trivs alldeles förträffligt. Det har jag sett på dina bilder 🙂 Men som sagt, jag tänkte jag skulle tala om det där med ”kletet” för rätt vad det är kan det hända någon annan. Och då är det som sagt bra att veta att det inte är ohyra. Man är ju som krukväxtodlare livrädd för ohyra.

  Vi har också haft grått här men jag har ändå jobbat med att få bort julen hela dagen så det har inte gjort något. Nu är den bortstädad och ”upplagd på vinden”. Och på köksbordet ståtar en jättebukett med tulpaner, ginst och nejlikor. Den både doftar gott och är vacker att titta på.

  Ha en riktigt fin vecka!

  Kram Anita

 7. Eva skriver:

  Käraste Lillasyster! Du tar så vackra bilder och har så vackra blommor! Det är så mysigt att besöka din webb och din blogg! Ännu mysigare är det ju att träffa dig och krama dig och prata och skratta tillsammans med dig och Thomas!
  Jag har varit inne och skrivit en inlägg på körbloggen också, vilket du kommer att se vad det lider! 🙂
  Det är onsdag och solen skiner nästan här på Kungsholmen, i alla fall ”tror” jalusierna det (om de nu har något att tänka med) för de är nerdragna och en gråaktig dager sänker sig över kontoret! Det är väl sensorn på taket som är känslig kan jag tro, trist är det i alla fall för det är så mysigt med ljuste! 🙂
  Nu ska jag fortsätta mitt värv och hoppas att du har det bra där du är och att du hälsar Thomas så gott!
  Kram från
  Storasyster 😉

 8. Anita skriver:

  Men kära Eva … här har du skrivit för länge sedan i min blogg och jag har missat det. Jag har haft lite datorledigt förstår du 🙂

  Det är tur att du är en så trogen skribent på körbloggen. Vi får fortsätta vara ihärdiga, du, jag, Åsa och Åke. Berit och Britt skriver ju också rätt ofta. Ska titta imorgon kväll om Martin lagt ut några nya noter.

  Nu får du ha en en forsatt skön söndagkväll och en bra måndag. På tisdag ses vi i kökssoffan och den här gången har jag mat med mig 😉

  Hälsa de dina från mig och Thomas 🙂

  Kram från lillsyrran

 9. Jag har kastat många orkidéer just pga av sådant där klet… Livrädd att det skulle spridas och att alla skulle dö. Men det kanske jag inte skulle gjort… kastat dem… det inser jag nu när jag läser din text. Nåväl, mina orkidéer har haft en längre viloperiod men nu så är det mängder med knoppar och några orkidéer blommar för fullt. Vansinnigt vackra är de… i alla sina former och färger.

  Kram Annika

 10. Anita skriver:

  Annika … ja jag tror att det är många som slängt sina orkidéer pga kletet. Det var därför som jag skrev om det. Kul att du har både knopp och blommor i dina orkdiéer nu i varje fall. Hos mig slår också ut nya varje vecka. Det är så härligt.

  Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s