Mycket kan hända …

 
… på tio minuter. Hade svårt att sova inatt och när jag väl somnade så sov jag ganska länge. Vaknade med ett ryck vid 8:30 -tiden av att det var ett orange sken i köket. Brinner det någonstans tänkte jag och rusade upp. Och det gjorde det. Himlen stod i ljusan låga. Oj oj oj … var är kameran. Hittade den och hann ta en bild. Sedan gick det snabbt. Innan jag visste ordet av så var branden ”släckt”. Mindre än 10 minuter har alltså passerat mellan dessa bilder som är tagna med exakt samma inställningar i kameran.

tiominutersskillnad

Det finns ett engelskt uttryck som lyder:

Red sky in morning, sailors warning!
Red sky at night, sailors delight!

Jag brukar ofta tänka på det uttrycket när jag ser brinnande himmel. Är det på kvällen så blir det så gott som alltid vackert och lugnt väder dagen efter. Men är det på morgonen … ja då blir det ofta blåsigt och ostadigt. Jag tittade just in på SMHI:s sida. Dom har varnat för kuling längs kusterna. Och visst har vinden börjat ta i här. Det ser jag på grannens vimpel.

Men vad som än händer med vinden under dagen så hoppas jag att ni alla får en riktigt skön söndag.

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Mycket kan hända …

 1. Mona skriver:

  som den vänstra bilden ser himlen ut varje kväll här (såvida det inte är mulet då), klockan tre ungefär så börjar den skifta i rosa/orange för att en timma senare se ut som just din vänstra bild..
  vackra bilder båda två, men på olika sätt.
  Mona//

 2. Ditte skriver:

  Läckert!!
  Det skiftade onekligen snabbt, må jag säga. Vore man konspiratoriskt lagd skulle man kunna misstänka en del photoshopande i första bilden. Men naturen är bra på ”bildbehandling” alldeles på egen hand, det kan vara lätt att glömma ibland! 🙂

  Också fick jag lära mig ett nytt talesätt på köpet! 😀

  Kramar! / Ditte

 3. Ulla skriver:

  Ja, himlen kan verkligen ändra sig snabbt, det märks så tydligt här där vi bor och kan se mycket himmel ut över havet. Ibland hinner man nästan inte hämta kameran 🙂
  Men det hann du och fick två härliga bilder!
  Har du tänkt på att man ofta sover dåligt i samband med fullmåne? Det är fullmåne idag och det påverkar ibland min sömn nätterna före 🙂
  Ha det så gott!
  Kram Ulla

 4. Anita skriver:

  Mona … så du kan njuta av det varje dag. Jag hann inte riktigt med ”från början”. Det hann ”gå bort” en hel del innan jag fick fram kameran. Och jag kan tänka mig att det varit ännu mer innan. Men alla hus i hela området var alldeles orangefärgade. Det var mäktigt.

  —–

  Ditte … ja vad ska man ha photoshop till, naturen sköter ju det alldeles förträffligt själv 🙂 Och visst är det kul med nya uttryck. Det var en arbetskamrat till mig, en skotte, som berättade det för mig en morgon då det var just en sådan här brinnande himmel.

  —–

  Ulla … ja jag har ju sett en hel del av dina helt underbara bilder som du tagit hemifrån dig. Kan tänka mig att det skiftar väldigt snabbt ibland och jag kan tänka mig att du får se många vackra skådespel.

  Och … så kan det ju vara, att jag inte kunde sova för att det var fullmåne på gång. Jag sov nästan ingenting på hela natten. Tänkte inte på det där med fullmånen. Undrar egentligen vad det kommer sig av. Man har ju hört många som har problem med det. Hoppas jag får sova inatt bara. Jag har varit jättetrött hela dagen men nu börjar jag piggna till. Man kanske har blivit varulv 😉

  —–

  Tack för att ni tittade in. Ha nu en fortsatt skön söndagskväll.

  Kram till er från Anita

 5. ulrica skriver:

  Vilket bra talesätt!! Det stämmer ju faktiskt.
  Bilderna är jättefina båda två på olika sätt. Och så är det så häftigt att se de olika färgställningarna så tätt inpå varandra i tiden..

  Ja, just det.. du har ju också fullmåne-syndromet… så även jag.. och min dotter. När hon fortfarande bodde hemma i veckorna så kunde vi mötas i köket mitt i natten och halvt skrämma slag på varandra.. men vi tog en kopp te, kröp upp i soffan och småpratade en stund och vilade på så sätt istället. Det är ju hopplöst att försöka sova när det bara inte går. Någon varulv tror jag dock inte att du är på väg att bli, min vän 🙂

  Ha en toppenfin vecka, vännen.
  Varma kramar
  Ulrica

 6. Ninni Broms Dahlgren skriver:

  Hej
  Jag behöver en bild på en koltrast och såg en av dina som är jättefin.
  Får jag låna den till min blogg? Självklart med namn på fotograf under bilden.

  Hälsningar
  Ninni B

 7. ÅsaV skriver:

  Oj, vad läckert! Just att färgskiftningen gick så snabbt är ju rent otroligt. Det gäller att vara påpasslig med kameran. Här har det blåst som bara attan i dag också! Bara att cykla till jobbet blev ett helt träningspass!

  Ha en fin kväll!
  Kram Åsa

 8. Eva skriver:

  Ja du lillasyster, mycket kan hända på 10 minuter och du lyckas då alltid fånga de mest fantastiska ögonblick med din kamera!
  Idag är det bara 6 dagar kvar till körstart och det ser jag fram emot. Gemensam middag i soffan blir det inte första gången, eftersom vi ska fira 10-årsjubileum, sjunga, äta och dricka tillsammans med övriga kören och inte minst Martin! 🙂
  Solen lyser på Kungsholmen och det känns så bra!
  Hoppas du har det bra där du är! Hälsa Thomas så gott!
  Kramar
  Storasyster

 9. Catharine skriver:

  Häftiga bilder, och visst har jag hört de där uttrycken förut 🙂 de stämmer ganska bra rätt ofta faktiskt. I alla fall i UK. Idag vaknade jag redan kl 4.45 men höll mig kvar i kudden till kl 5, sedan gick det inte längre utan jag gick upp och gjorde iordning te och rostat bröd till mig och lite doggy frukost till hundarna. De var sådär lagom sömniga och tittade på mig som om jag inte var riktigt klok. De är inte vana att se sin matte så tidigt uppe kan jag meddela. De gick ut en liten stund i trädgården efter sin frukost för en morgonkiss kan jag tänka, sedan gick båda två direkt tillbaka till korg och bur och snusade vidare ett par timmar. Till och med Witchy som annars alltid vill vara där jag är.
  Sedan kom Ron upp vid halv 6 och vi åt frukost och tittade lite på nyheter på tv innan vi började jobba. En hel del kontorsjobb som legat efter när vi varit borta, bokföring och mailande etc. Jag städade och dammsög hela huset, tvättade ett antal maskiner tvätt och plockade undan inköp från resan och vid lunch gick vi vår tur med hundarna i skogen och sedan åt vi lite lunch. Ett par fakturor och skickade ett paket efter det. Sen blev jag trött 🙂 och nu är jag ganska seg måste medges.

  Temperaturen har sjunkit rejält igen sedan vi kom hem och nu är det ett par minusgrader. Några pelargoner som stod i uterummet har fått frostskador men jag hoppas de klarar sig. Grannen hade vattnat och nog hällt på lite för mycket, de behöver ju knappt alls något vatten när de står ute i svalen så att säga.
  Hoppas du har haft en bra dag och får en skön kväll.
  Kram Cathy

 10. Anita skriver:

  Ulrica … nä jag blev ingen varulv 😉 Och nu är inte månen full längre. Inatt sov jag faktiskt. Men det är hopplöst när man bara är totalt klarvaken. Det lät väldigt mysigt det där att ta en kopp te och krypa upp i soffan och sitta och småprata.

  ——————–

  Ninni … jag har mailat dig om min bild.

  ——————–

  Åsa … ja det var nog blåsten som den röda himlen förebådade. Men det verkar ju nyttigt med motvind om det blir som ett extra träningspass 😉

  ——————–

  Eva … ja mycket kan hända. Och på tisdag kommer jag till soffan igen. Men, ingen mat denna gång. Och då behöver jag ju inte heller slösa på ert hushållspapper 😉

  ——————–

  Cathy … så roligt att höra ifrån dig. Kan tänka mig att det är jobbigt med dygnomställningen. Men det var väl härligt att träffa hundarna igen. Det kanske hade blivit lite väl kallt i ert uterum de kallast dagarna under julhelgen. Vet ju inte om ni har någon tillskottsvärme. Vi sprang ju här och kollade mest varje dag hur temperaturen var i uterummet. Vi får hoppas att pelargonerna klarar sig. Jag vattnar så gott som ingenting nu. Möjligen en liten, liten skvätt var tredje vecka eller så. Fast inte om det är jättekallt ute.

  ———————

  Tack för att ni tittade in. Hoppas ni har en trevlig kväll och att resten av veckan blir bra.

  Kram till er från Anita

 11. Ja, det där med ljus å färger… det kan verkligen skifta snabbt.
  Fantastiska färger i den till vänster emedan den till höger har antagit en sval blå ton.
  Vackra bägge två… var och en på sitt sätt.

  Kram Annika

 12. Anita skriver:

  Javisst är det märkligt. Det är som att vända på en hand. Jag är i varje fall glad att jag hann fånga dem båda … men tänk om jag hade varit vaken tidigare. Kan tänka mig att det ”brann” ännu mer då.

  Tack för att du tittade in Annika 🙂

  Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s