Julkalender 2008 – Lucka 21

 
Det snöar!!! Jo det är sant. Vi hade precis satt oss i uterummet för att dricka adventskaffe då jag hörde att det lät mot taket. Det har börjat snöa! sa Thomas då. Det var som på beställning. De fyra ljusen brann, tomtarna var uppställda i fönstret, glöggen ångade på bordet och … det snöade. Nu är det vitt på marken men jag anar att det inte kommer att ligga kvar speciellt länge för temperaturen är i stigande. Men det är ändå härligt att få njuta av lite vitt på marken en stund.

Nu har min rödvita amaryllis slagit ut. Den är väldigt vacker även om den blev mer röd än jag trodde. Jag skulle försöka ta en bild men det var stört omöjligt att hitta någon bra vinkel. Det fick bli en ”rakt på” -bild som får pryda dagens lucka, nummer 21.

I uppslagsböckerna kan man läsa att amaryllisen förr kallades Riddarstjärna. Man kan också läsa att de blommor vi idag kallar amaryllis egentligen inte alls är det. Den äkta amaryllisen heter Amaryllis belladonna, kapamaryllis på svenska, medan den vi kallar amaryllis heter Hippeastrum. Men jag, och de flesta med mig, kommer nog att fortsätta att kalla denna blomma för amaryllis … julens ståtligaste blomma!

Ha en skön söndagkväll och måndag!

julkalender200821

Detta inlägg publicerades i Julkalender 2008. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Julkalender 2008 – Lucka 21

 1. Catharine skriver:

  Oh, snö! Just nu, kl 5 på eftermiddagen är det 33 grader varmt här. Imorgon åker vi till Nya Zealand, vi åker kl 5 så lär ju gå upp VÄLDIGT TIDIGT.
  Din Amaryllis ser ut som en polkagris tycker jag, läcker. Får se om ni får behålla snön över julafton då. Snö på julafton tycker även jag att man kan ha 🙂
  Ha en trevlig kväll eller dag eller vad det nu blir när du läser det här 🙂
  Kram Cathy

 2. Mona K skriver:

  Hej Anita!
  Har missat några luckor men har kollat igenom dom idag. Visst är det härligt dagarna så här före jul. Grattis till snön, tyvärr har vi ingen här nere. Däremot har vi haft sol hela dagen, det har varit härligt! Vacker amaryllis, tyckte den var jättesöt.
  Ha en härlig dag före dagen, imorgon!
  Kram Mona K

 3. Ditte skriver:

  Någon Amaryllis, förlåt Hippeastrum, har det inte fått komma in någon här i år. Tyvärr, men eftersom vi överger hemmet efter helgen tyckte jag det var lite synd. Så jag gödslar med hyacinter istället! Fast ”gödsla” med dem kan man kanske inte säga med dina mått mätt! 😉

  Dagen har bjudit på allehanda pyssel, punchdränkta mandelmassekulor doppade i choklad, fikon-nöt-mandelmasse-kulorna som pappan min skall få, väntar på sin chokladdoppning, pepparkakshusets delar är färdiga men ej monterade, kolan färdig och inslagen, knäcken färdig sedan igår och Teas egen marsipankatt är klar. Det var den viktiga delen av det som gjorts!
  Sedan har stolt Martin gjort tre olika inläggningar av sill, men dem struntar ju liksom jag i…. 😉

  Tips om knäckhällning. När vi häller knäcken i sina formar så står nämnda formar på en handduk som dränkts i vatten — då står formarna bättre på plats när knäcken rinner i. Men det kanske var ett tips du redan känner till och nyttjar? Om inte, så är det värt att testa
  För skedar orkar man som sagt inte hålla på med! 😉

  Utöver allt detta pyssel så for jag iväg och köpte en julklapp till mig själv tidigare idag. Vad kan jag ju inte tala om, för det vet jag ju inte förrän tomten kommer…..! 😀

  Ha dig nu en skön dag imorgon och kläm inte på några paket! 😉
  Stooooooor julkram! / Ditten

 4. Anita skriver:

  Cathy … ja snön fick vi bara njuta av i två timmar. Sedan var det grått och mörkt igen. Fast +33 låter lite väl varmt (säger man när man är avundsjuk) 🙂 Du är nog på väg till Nya Zealand nu, eller också så är du redan där. Hoppas ni har det skönt och att det inte är fullt så varmt där.

  ——————-

  Mona … som sagt … så mycket snö blev det inte. Och jag håller med om att det är väldigt härligt, innan jul. Jag älskar att gå omkring och pyssla. Och uppe med tuppen är jag. Har en del att stå i nu på morgonen. 🙂 Tycker speciellt om den där tidiga stunden när man tänder ljusstakarna och det är alldeles tyst. Inte ens grannarna är vakna. Men så småningom så ser man ljus efter ljus tändas. Det är en mysig stund.

  ——————-

  Ditten … vilken tur att jag tittade in här nu i arla morgonstund (då förmodligen du ligger och sussar) 😉 Nu kan jag ju få lite tips för knäcken som jag strax ska göra. Det där med blöt handduk hade jag inte hört. Men å andra sidan så verkar jag prata med en mästare i julgodis 😉 Det var en ansenlig mängd godis som kommer att tuggas runt i munnarna imorgon hör jag. Till och med pepparkakshus. Det har jag bara gjort en gång i mitt liv och det var så jobbigt så det gör jag aldrig om, även om det var fint. En kopia av radhuset vi bodde i.

  Du har väl inte tjyvkikat nu på din julklapp 😉 Ska bli spännande att höra vad du … förlåt Tomten köpt idag … nähä … igår menar jag. Är visst lite trött.

  ——————-

  Tack för att ni tittade in, trots julstöket och trots semesterresor 🙂 Ha nu en skön dan före dan … var ni än befinner er 🙂

  Julkramar Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s