Julkalender 2008 – Lucka 18

 
Lucka 18 kommer att handla om något som för mig är riktig tradition, nämligen julbonader av papper. Det är säkert inte alls inne nu för tiden men för mig så innebär dom härliga minnen från barndomens jular .

När man läser i uppslagsverken så kan man se att de färgglada julbonaderna i papper blev populära på 30-talet. Mina julbonader är välanvända. Dom har alltid satts upp med hjälp av knappnålar på väggarna så hörnen är borta på flera av dom.

Lucka nummer 18 kommer att innehålla 3 av mina favoriter. Den översta tycker jag är så härlig. Alla tomtenissarna som sitter på rad och ska till att äta gröt. Och texten ”Gröt och skinka lilla äppelbiten, tänk så rart det smakar Nisse liten!” står också skriven längst ner. Jag skulle väldigt gärna vilja veta vem som målat den men har ingen aning.

Den andra hade jag alltid bredvid min säng. Jag tyckte det var så mysigt att se alla tomtarna som höll på och pysslade innan jag skulle somna. Tänkte mig att det var dan före dan för dom höll på med alla julklapparna. Jag har ett minne av att det kan ha varit en konstnär vid namn Erik Forsman som målat den men är långt ifrån säker. På baksidan har i varje fall mamma skrivit ”Nitas tomtekök” så det var verkligen min bonad.

Den sista är i varje fall signerad. Den är målad av Anders Olsson som var en flitig julbonad och julkortsmålare på den tiden. Den hängde över matbordet hemma och den satt jag så ofta och tittade på.

Det här är alltså mina käraste bonader. Dom kommer att plockas fram och sättas upp den 23:e december.

Imorgon är det fredag och den sista arbetsdagen detta år. Jag kommer att ha långledigt ända till den 7 januari! Det ska bli så härligt!

Hoppas ni alla får en härlig fredag!

julkalender200818

Detta inlägg publicerades i Julkalender 2008. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Julkalender 2008 – Lucka 18

 1. Eva skriver:

  Åh så fina bonader! Vi har några som har hängt med sedan vi flyttade ihop 1970 och jag näns inte slänga dem, även om de börjar bli litet tilltuffsade och inte så vackra. Det finns inga nya att köpa, så de får hänga med i fortsättningen också!
  Igår var jag tillbaka i 80-talet hårspretande, discodunkande, färglada decenium och jag hör fortfarande dåligt på höger öra! 🙂 Jag insåg när jag stod där i rök och damm och rytmen dunkade genom kroppen att jag har lämnat 80-talet för länge, länge sedan och att mina öron har aldrig tyckt om ljudnivån och ännu mindre nu för tiden! 🙂 Annars var det jätte trevligt!
  Nu är det bara två dagar kvar att jobba innan den underbara långledigheten börjar! Och snart ses vi käraste lillasyster!
  Hälsa Thomas så gott och hoppas ni får en underbar helg!
  Kramar från storasyster

 2. Ulla skriver:

  Ja, de är jättefina de här bonaderna. Den översta är så söt 🙂 Jag har inga egna men jag har också minnen av dem sen jag var liten. Mormor hade alltid julbonader uppe.
  Vad skönt med långledighet, det kan väl behövas efter mycket jobbande.
  Jag önskar dig en riktigt skön ledighet!
  Kram Ulla

 3. Catharine skriver:

  Gillar den med #horses# och oj vad knepigt att skriva utan svenska vokaler i tangentbordet. Och nu ar jag SLEEPY.
  Kram Cathy
  ps. har ett glas vitt vin och ska snart mumsa lite svardfisk. Sydney varmt men lite windy. not too hot yet.

 4. Anita skriver:

  Eva … jag vet ju hur era bonader ser ut. Du får inte slänga dom för dom är så fyllda med julstämning. Det som är roligt med mina är att dom är från 50-talet … ja den översta skulle jag till och med tippa är från 40-talet.

  Och discodunk var ju jag också med om för ett tag sedan. Inte riktigt min grej heller men vi hade det också trevligt.

  Ha en härlig helg ni också. Vi ses på tisdag 🙂 Kraaaaaaaaaam

  ——————————

  Ulla … jag är väldigt glad att jag har mina kvar. Jag är jätterädd om dom. Hoppas att du också får en riktigt skön helg. Kan tänka mig att förberedelserna inför julen komer att pågå för fullt de närmaste dagarna.

  Kram Anita

  ——————————

  Cathy … det är så roligt att höra ifrån dig. Du har redan gått över till engelskan hör jag 😉 Men jag måste säga att jag blev lite avundsjuk på ditt glas med vitt vin och svärdfisk ..mmm säger jag. Klockan är väl närmare 22:30 hos er nu så du kanske sover efter den långa resan.

  Ha det så bra tills vi hörs igen … vilket jag hoppas blir snart 🙂

  Kram Anita

 5. lifeblog skriver:

  Härligt med din kalender! Vilket arbete du lagt ner. Bonaderna väcker verkligen barndomsminnen. Det var alltid något extra för ens fantasi då man var liten (där uppe i skogen i norra norrlands inland). Ha det så skönt!

 6. Mona K skriver:

  Hej Anita!
  Tänk vad mycket vi tycker lika och har varit med om båda två. Detta med julbonader är något som jag har hemma och som är och har varit väldigt viktigt i min familjs jultraditioner. Bonad nummer tre har mina föräldrar. Pappa älskar dessa bonader( han är 83 år) och har haft fullt upp med detta i veckan.
  Hoppas att du får en underbar ledighet! Stor kram Mona K

 7. Anita skriver:

  Lifeblog … jovisst är det något speciellt med de gamla bonaderna. Och det låter så härligt, juligt när du skriver ”där uppe i skogen i norra norrlands inland”. Man kommer verkligen att tänka på Tomteland.

  Mona …. men … så roligt att höra att dina föräldrar har bonad nummer tre. Jag älskar den. Den kommer att sitta i mitt kök den 23:e. Jag kan sitta långa stunder och känna känslan av tomtefamiljens julaftonsgröt i stallet. Tycker den är otroligt härligt. Så härligt också att höra om din pappa som älskar dessa bonader.

  Stort tack för att ni tittade in och skrev i min blogg. Jag uppskattar det väldigt mycket.

  Hoppas ni får en härlig lördag … den 20:e december.

  Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s