Julkalender 2008 – Lucka 13

 
Den 13:e december … Lucia. Jag hade tänkt skriva lite om hur denna sed kommit till. Jag plockade fram flera uppslagsverk och slog upp Lucia på Wikipedia. Massor fanns att läsa. Lite olika tolkningar och nyanser. Inte helt lätt att skriva ihop något som verkar helt korrekt. Men jag har ändå kommit fram till några fakta som verkar gå igen i de flesta uppslagsverken. Tar dem här i stolpform:

 • Sankta Lucia var, enligt en av de många legenderna kring henne, så from att hon rev ut sina ögon när hon blev kär i en hednisk soldat på grund av hans ögonfägnande yttre. Innan hon dog martyrdöden lät dock Gud henne få synen tillbaka, vilket är orsaken till att hon i romersk-katolska länder blivid ögonläkarnas skyddshelgon.
 • Hennes sarkofag finns i San Geremiakyrkan i Venedig och den 13:e december vallfärdar skaror av människor hit för att knäböja vid hennes sarkofag. Men icke att förglömma. Hon var född i Syrakusa på Cicilien 283 och hon dog också där år 304.
 • Det svenska Luciafiarandet lär ha uppstått i västsverige. 1927 så röstades Stockholms Lucia fram i (här finns olika uppgifter) Stockholms Dagblad eller Stockholmstidningen. Men efter den omröstningen blev Luciafirandet vanligt i hela Sverige.
 • Lucia har ”skrämt” många Nobelpristagare under årens lopp.
 • Den vanligaste tolkningen av Luciasången … Natten går tunga fjät … är skriven av Arvid Rosén 1928.

Jag tror det får räcka med Luciafakta så långt. Hur har då min Luciadag varit. Jo imorse gick jag upp 06:45 och kokade te, tinade saffransbullar och tog fram pepparkakor. Sedan bänkade jag mig framför TV:n och tittade på Luciafirandet från Malmö. Dom sjöng fint även om jag tyckte att kören, som stod i bakgrunden, kunde varit med lite mer. Men det kanske är för att jag sjunger i kör själv och tycker om att lyssna på olika körarrangemang.

Efter Lucia så blev det frukost och inhandlande av julgran och julblommor. Jag funderade mycket på vilken bild jag skulle ha i lucka 13. Helst vill jag ju att det skulle ha anknytning till Lucia men kom inte på någon bra idé. Så plötsligt när vi varit och handlat så vände jag på huvudet och såg en ljuvlig liten Luciadocka i en av våra grannars fönster. Jag gick in och hämtade kameran och tog en bild och det får bli lucka 13 i julkalendern.

Hoppas ni haft en skön Luciadag och att ni får en skön söndag, den 3:e advent.

julkalender200813

Detta inlägg publicerades i Julkalender 2008. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Julkalender 2008 – Lucka 13

 1. Annika skriver:

  Lucia är speciellt. Jag vill tro att det är det goda ljuset som träder in… att gott göres och att ljusare tider stundar… bara man har har tålamod :o)

  Söt liten lucia du hittade hos grannen :o)

  Kram Annika

 2. Catharine skriver:

  Jag försov mig imorse så det blev ingen lucia. Men jag har firat Witchy med en extra god tuggpinne och en lunch promenad, även om det var så blött att man behövt simfötter så uppskattade hon den mycket.
  Ha en bra söndag.
  Kram Cathy

 3. Ditte skriver:

  Jasså, sändes luciasången från Malmö?! Men när den gick av stapeln sussade jag sött och missade skönsången, tyvärr. Kl 7 en lördag är allt lite för tidigt för en trötter som jag.
  Men jag fick egen privat luciasång lite senare! 🙂 I form av världens sötaste Lucia samt tre tränor bestående av en grön nalle, en docka och en ängel i trä, alla med glitter virade i flera varv runt huvud och kropp!
  Inte fy skam det heller!! 😉

  Luccekramar från mig! / Ditte

 4. Eva skriver:

  Idag är det redan dagen efter Lucia kära lillasyster!
  Jag tittade på sändningen från Malmö i går kväll klockan 8, det gick lika bra. Vid sändningen klockan 7, sov jag sött på örat! 🙂
  Dagen har gått i fönstertvättandets tecken. Kjell sköter om tvättandet och jag stryker gardiner. Vi brukar hänga upp julgardinerna, som egentligen inte är speciellt ”juliga” redan till första advent, men det blev inte så i år. Idag är det redn tredje advent och det lackar verkligen mot jul nu! Vi ska ut och försöka hitta några julklappar till barnbarnen, som är kvar i solen och värmen i Thailand ytterligare en vecka.
  Jag hoppas du mår bättre kära lillasyster och att vi kanske får ses på tisdag! Annars har vi andra trevliga stunder att se fram mot framöver! 🙂
  Hälsa Thomas så gott!
  Värmande kramar från
  storasyster, Kjelle, Nessie och Nitti

  P.S. Vi har snart ett helt menageri här hemma 🙂 D.S.

 5. Anita skriver:

  Annika … visst är det det goda ljuset som träder in med Lucia. Det tror jag också.

  Cathy … ikväll trivs nog Witchy bättre för nu är det alldeles frostigt ute. Riktigt vackert. Och månen är så gott som full.

  Ditte … visste väl att du skulle få besök av världens sötaste lilla Lucia. Vad är väl Lucia i TV jämfört med det. Även om det var från Malmö 🙂

  Eva … jag vaknade med feber imorse. Har hostat en del men efter kaffe med varm glögg så känns det bättre. Jag har ju nästan två dagar till på mig att kurera mig. Måndag och större delen av tisdagen. Jag hoppas fortfarande att kunna vara med. Imorgon kväll ska jag lyssna på vår skiva igen … för att komma i stämning 🙂

  Tack alla för att ni tittade in!

  Kram till er från Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s