Julkalender 2008 – Lucka 11

 
Lucka 11 tänkte jag skulle handla om julkort. Den 16:e måste man senast posta julkorten för att dom ska hinna fram i tid. Och så får man ju en sån där liten påse från posten att lägga dom i.

Nu för tiden börjar det ju bli vanligare och vanligare med julkort via email men jag är fortfarande traditionell och skickar papperskort. Jag tycker själv det är så härligt att kolla brevlådan innan jul och blir så glad varje gång det ligger julkort där och då tänker jag att andra kanske också blir glada när det ligger julkort i deras brevlådor.

Och när det gäller julkort så har jag en sönderläst julbok som handlar just om julkort. Den är en favorit för jag älskar att titta i den för många julkort är små underbara akvareller. Jag har hämtat mycket inspiration till min egen akvarellmålning från den boken.

I boken (som är sammanställd av Anders Neumüller och utgiven av Bonniers) kan man läsa följande om de svenska julkortens födelse:

När julkortet infördes mot slutet av 1800-talet blev posten tvungen att inkalla extrapersonal för att möta julkortsfloden. Konkurrensen hårdnade mellan producenterna och den konstnärliga kvalitén sänktes. De tyska tryckerierna hade den billigaste produktionen och så småningom konsumerade stora delar av Europa tyska änglar, tomtar och vinterlandskap av ganska enahanda slag.

Det dröjde länge innan de svenska julkortstillverkarna lyckades frigöra sig från den tyska dominansen. Danskarna lyckades bättre och därför finns det mycket svenska kort med påskriften Glaedelig Jul. Efter sekelskiftet började de typiska svenska julkorten komma. De blev då så framgångsrika att svenska motiv såldes i Skandinavien, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen och svenskbyggderna i USA.

Så … min favoritbok, med några av de vackra akvarelljulkorten, får därför bli lucka nummer 11:

julkalender200811

Detta inlägg publicerades i Julkalender 2008. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Julkalender 2008 – Lucka 11

 1. Agneta skriver:

  Hej, Anita!

  Men visst är julkorten underbara små konstverk. Så trevligt att få se din fina bok:-) Håller med, papperskort/brev som ramlar in i brevlådan är en härlig upplevelse. Elektroniska kort kan man leva utan, men har man en hemsida, så visst är det trevligt att få kort till den.

  Gosedjur som nallebjörnarna tycker jag passar för alla åldrar. Gott att ha något mjukt att hålla i handen när det stormar inombords.

  Så till ditt underbart söta lilla vinter-cottage fr. England. Fick en liten idé om att det kanske vore kul med svenska små röda torp eller stugor!? Tänk så vackert med snö på taken och endast tomten är vaken….!
  Varför inte? Svensk kultur bevaras på det sättet när rivningsivern är i full gång. Men fr. idé till handling är steget stort, dessvärre.
  Har en liten ”fasad” fr. Spanien som hänger på väggen och det ser så soligt och varmt ut och den tittar jag på dagligen.
  Kram, Agneta

 2. Mona K skriver:

  Håller med dig Anita. Det är bland det trevligaste som finns, att gå till brevlådan före jul. Jag blir lika glad varje år som korten dimper ner i lådan. Jag skriver julkort med glädje varje år, det är en viktig tradition för mig. Trevligt att se dom gamla julkorten, många av motiven känner jag igen. Ikväll har jag varit i St:a Helena kyrka i Skövde och hört musikskolans Julkonsert, mitt lilla syskonbarn var med så det var extra roligt. Kram Mona K

 3. Anita skriver:

  Agneta … den idé är ju jättebra. De små röda stugorna och torpen är ju så typiskt svenska. Och man skulle kunna avbilda husen från söder till norr. De är ju välidgt skiftande. Tänk bara Skånelängorna och Hälsingegårdarna … förutom all små fina torp.

  Mona … så härligt med julkonsert och jag förstår att du var stolt när du hade ditt lilla syskonbarn med. Jag sjunger i kör och vi har julkonsert på tisdag. Åtminstone de andra. Själv har jag dragit på mig en rejäl förkylning som blir värre för varje dag så jag kanske inte kan vara med. Känns oerhört trist för jag älskar verkligen att sjunga julsånger i kyrkan. Men så är det. Förkylningar rår man ju inte över. Men det är ju några dagar kvar och klarar jag bara hostan så kanske det kan fungera. Jag ska göra allt för att kurera mig i helgen.

  Tack för att ni tittade in. Hoppas ni får en fin dag. Här vräker regnet ner just nu. Dom hade varnat för snö men det blev regn istället.

  Kram Anita

 4. Ulla skriver:

  Visst är det mycket roligare med ”riktiga” julkort som man får i brevlådan. Internet är bra på många vis, men det går inte upp emot riktiga böcker, tidningar, julkort mm.
  Jag tycker t.ex inte om att läsa morgontidningen på nätet, nej, den ska man ha i pappersversion till morgonkaffet 🙂
  Jag såg här ovan att du är förkyld, så jag önskar jag dig god bättring och en skön Luciahelg!
  Kram Ulla

 5. Catharine skriver:

  Jomenvisst är det roligare med riktiga julkort. Jag som tillverkar egna måste ju ivra för det i alla fall 🙂 Inte kul med förkylning såhär innan helger och ledighet. Håller tummarna för att du piggar på dig.
  Kram Cathy

 6. Eva skriver:

  Jag håller fullständigt med dig lillasyster! Det är UNDERBART med riktiga julkort i posten! 🙂 Vi har fått vårt första julkort av Leah, hon är så söt att man bara ler fånigt när man tittar på kortet! De har lagt upp en resedagbok på nätet, som de skickat hem via länk. Där kan vi gå in och se hur det ser ut när det är sol! Och bli avundsjuk för att det ser så underbart skönt ut med sol, värme och vackra stränder vid havet! Vi har ju nästan glömt bort hur det ser ut när det är sol när regnet bara fortsätter att strila ner! 😦 Men snart är det dags för långledigt så den sura minen stannar bara en kort sekund för att bytas ut mot en glad min! 🙂 Då får vi träffa de allra goaste vänner bland annat! 🙂
  Det är fredag kväll och jag hoppas att du är rädd om dig, lillasyster så att vi kan ses på tisdag och få sjunga härliga julsånger i St. Ragnhilds kyrka! Vi som har övat så troget och du som inte har varit borta en enda gång tror jag! Jag har just skrivit ut nya noter för Herdepojkens carol. De jag har är så gamla och innehåller en del strykningar så jag tyckte det var dags för nya.
  Vi hörs lillasyster! Sköt om dig nu och hälsa Thomas så gott!
  Kramar i massor
  från storasyster, Kjell, Nessie och Nitti

 7. Anneli skriver:

  Vilken härlig bok! Den förstår jag att du uppskattar och värderar högt!

  Jag älskar också att få julkort med vanliga posten så förra året skickade jag alla kort med vanlig post! I år blir det tyvärr mest e-kort för att jag helt enkelt inte har råd att skicka vanligt! :O(

  Jag hoppas du får en fin lucia! Kanske en liten lussekrona här i morgon! ;O)

  Kram!

 8. Anita skriver:

  Ulla … Håller helt med dig. Morgontidingen läser jag också alltid i pappersform, till frukosten. Och jag mår bättre idag. Hade nog kulmen igår hoppas jag 🙂

  Cathy … klart att julkort som man skickar med posten är de bästa, i synnerhet som man gör dom själv 🙂

  Eva … jag mår bättre idag även om det kommit lite förarglig rethosta. Men jag har två dagar på mig att bli bättre och jag intalar mig själv att jag bara skaaa bli bra så jag kan vara med och sjunga på tisdag. 🙂

  Anneli … det är ju tanken som räknas och jag tror att alla kommer att uppskatta dina e-kort väldigt mycket. Det är faktiskt ganska dyrt det där med julkort och ibland måste man faktiskt spara in på det och då är det bra att e-kort finns. En lussekrona blev det inte den 13:e men väl en liten Lucia 🙂

  Kram till er alla. Hoppas ni haft och har en fin Lucia-dag!
  Anita

 9. Annika skriver:

  En sådan bok skulle man ha :o)

  Julkort i brevlådan är underbart :o) Jag är numera urusel själv på att skicka traditionella julkort. Å jag skäms en smula för det. Men de i min allra närmaste omgivning får julkort med post … ibland ;o) :o) Konstigt, det borde ju vara tvärtom… egentligen… att de som man inte träffar så ofta får julkort i brevlådan :o)

  Kram Annika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s