Julkalender 2008 – Lucka 5

 
Idag kan en julstjärna se ut hur den vill … eller kanske hur odlarna vill. Dom kan ha alla möjliga färger, dom kan vara melerade och dom kan nästan se ut som rosor. Hittade denna variant på Plantagen. Egentligen är jag traditionell av mig men kunde inte låta bli att köpa den för jag tyckte nog ändå att den var rätt fin.

I en krukväxtbok, skriven av Nina och Tord Hubert,  kan man läsa följande om julstjärnor:

En julstjärna avslöjar sin kvalitét genom blommorna. Man tittar på blomställningen i mitten av de färggranna högbladen. Ser man utslagna blommor eller knopp står julstjärnan på sin höjdpunkt. Typiskt för stjärnor av dålig kvalitét är att blommorna fallit av eller aldrig utvecklats. Sådana kallas ”skalliga” på fackspråk. Skalliga stjärnor har kort hållbarhet och ser dessutom trista ut.

Jag kan konstatera att mina rosenstjärnor inte är skalliga utan har blommor som dessutom börjat slå ut. Men jag hade ingen aning om att man ska kolla blommorna i mitten av högbladen. Men nu vet jag det så nu ska jag titta efter dom nästa gång jag köper en stjärna.

Nu är det fredag och det är fantastiskt skönt. Jag hoppas att ni alla får en skön helg. Jag skänker er en julstjärneros med min lucka nummer 5:

julkalender2008051

Detta inlägg publicerades i Julkalender 2008. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Julkalender 2008 – Lucka 5

 1. Ditte skriver:

  Ja din julstjärna kan man då inte kalla ”skallig”, snarare ”långhårig”! 😀
  Totalt okunnig vad gäller blommor så hade jag inte gissat att detta var en julstjärna men det glittrande, glädjespridande ljusspelet i bakgrunden hade nog gett mig en ”hint” om jag skulle gissat vilken art det var.
  Du som kan och vet så mycket, minns jag rätt i att julstjärnor är giftiga för exempelvis blomtuggande katter?

  Man tackar för denna juliga och glittriga femte lucka!

  Glittriga kramar! / Ditte

 2. Ulla skriver:

  Julstjärnor är jag inte så där jätteförtjust i, jag tröttnar så fort på dem.
  Men denna som du visar här var ovanligt vacker. Den har en härligt julröd färg.
  Och det händer att det kommer in några julstjärnor här också, min man gillar
  dem 🙂
  Ha nu en riktigt skön adventshelg!
  Kram Ulla

 3. Anneli skriver:

  Man lär sig något varje dag och idag kom det från dig! Tack för den kunskapen! Jag älskar att veta allt om krukväxter så detta var jätteintressant och jag hade ingen aning om det!

  Angående färger så gillar jag de vita allra bäst! Egentligen har jag alltid tyckt väldigt illa om Julstjärnor för de var besprutade med kaninögon! Varifrån jag fått det vet jag inte men det fick jag veta när jag yngre och sen dess avskydde jag dessa! Men på senare år har jag fallit för de vita! Däremot avskyr jag fortfarande de rosa, eller melerade! De blå med massor av glitter gillar jag också tokigt nog…fast det kommer jag aldrig erkänna högt! ;O)

  En underbar bild har du fått till i alla fall…

  Kram!

 4. Eva skriver:

  Vilken ljuvlig julstjärna du har hittata, söstra mi! Ännu har vi ingen julstjärna som pryder vårt enkla käll, men väl ett par blommande julkaktusar, som jag missköter å det bedrövligaste! 🙂 Det är kanske därför de blommar så fint! På radion har de tjatat mest hela förmiddagen om att det ska vara uppehåll här, men det har tydligen inte regnmolnen hört, för de fortsätter att hälla ut sitt vatten över oss droppvis. Vi har varit ut till Nöttesta och hämtat Nitti, som fågeln heter. Nessier är mycket intresserad, men får sig ett tjyvnyp om hon försöker sträcka in tassen i buren. Men hon är ju ett litet rovdjur med jaktinstinkter, så vi ställer in fågeln i sovrummet när vi inte är hemma och stänger naturligtvis dörren! 🙂 Den dörren är tillåtet att stänga! Jag ska ut och handla litet snart och slutar dessa rader med att önska Thomas och dig en riktigt skön lördag! Så ses vi i morgon.
  Kjell och Nessie hälsar också!
  Kramar
  storasyrran

 5. Anita skriver:

  Ditte … ja långhårig eller krullhårig skulle man nog kunna kalla min julstjärna. Och ja … den räknas som giftig. Vet dock inte hur giftig den är för katter. Ofta undviker ju djur giftiga växter men vill man vara säker ska man nog inte satsa på julstjärna om man är orolig över blomtuggande katter.

  Ulla … julstjärnor hör egentligen inte till mina julblomsfavoriter heller. Men av någon anledning så dyker det alltid upp ett par hos mig till jul, även om jag brukar satsa på vita då jag tycker dom är finast. Men dom här är verkligen tomteröda och jag tyckte dom var riktigt vackra. Kompakta och fina i växtsättet är dom också.

  Anneli … normalt så är dom vita de jag tycker bäst om också. Men blå … finns det? Det har jag aldrig sett. Och det var roligt att du gillar dom, trots att dom är blå 😉

  Eva … lustigt namn på fågeln … Nitti. Förstår att Nessie är mycket intresserad och det är tur att det går att stänga dörren så hon inte hittar på något. Och regnar gör det som sagt. Det smattrar väldigt skönt mot taket i uterummet. Håller på och fixar lite där. Men imorgon ska vi sjunga. Jag dyker upp hos dig vid 09:30-tiden. Ska försöka få Thomas att skjutsa mig. Längtar efter att sjunga Koppången igen 🙂

  Tack alla för att ni tittade in. Nu ska jag fortsätta pyssla lite i uterummet. Jag hoppas ni alla får en skön söndag, med eller utan regn.

  Kram till er från Anita

 6. Anita skriver:

  … skön lördag menade jag egentligen. Fast jag hoppas ju ni får en skön söndag också förstås. 🙂

  Kram igen
  Anita

 7. Catharine skriver:

  Lördag i Hässelby intas med regn 🙂 det är grått minst sagt. Men vi har haft några solglimtar den här veckan faktiskt. Din julstjärna är fin tycker jag, gillar nog röda bättre än vita även om jag inte heller är någon stor fantast. De brukar inte hålla sig så länge. I år köper jag inga julblommor alls, ingen idé när man inte kommer att vara hemma. De pelargoner och gardenian som bor i uterummet klarar sig bra ganska länge utan vatten eftersom det inte blir så varmt. Grannarna får titta till det någon gång per vecka, det borde räcka.
  Hoppas ni får en trevlig sångstund.
  Kram Cathy

 8. Anita skriver:

  Cathy … förstår att det inte blir några julblommor för dig i år. Du får ju fira jul i sommarväder. Det måste kännas annorlunda men härligt.

  Ha en trevlig fortsättning på lördagkvällen.

  Kram Anita

 9. Annika skriver:

  Dina rosenstjärnor är så söta… inte skalliga alls :o) Varmt å härligt bling i bakgrunden oxå.

  Jag föredrar rosenstjärnor framför traditionella julstjärnor. I år har jag ingetdera… däremot vita cyklamen i köksfönstren. En å annan amaryllis kommer väl att blomma oxå… hoppas jag. Min absoluta julfavorit bland blommor är julrosen.

  Kram Annika

 10. Ulrica skriver:

  Åhh, det finns verkligen ingen som kan fota blommor som du!! Så fantastisk bild med de varma reflexerna i bakgrunden.

  KRAM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s