Julkalender 2008 – Lucka 2

 
Julkalender, adventskalender. Vad är skillnaden och när kom den till Sverige? Jag kollade i bokhyllan om jag hade någon bok där jag kunde få svar på den frågan och hittade en bok som Jan-Öjvind Swahn skrivit och som heter ”Den svenska julboken”. Där står följande att läsa:

Adventskalenderns egen saga börjar någon gång i slutet av förra seklet (alltså 1800-talet) med en liten gosse vid namn Gerhard Lang, som hade för ovana att under veckorna före jul ständigt fråga sin ömma moder hur långt det var kvar till den dag när julklapparna skulle förljuva hans tillvaro. Hon fick då idén att den 1 december baka 24 små kakor, som hon lade ut på ett papper där hon skrivit siffrorna 1-24. Sen fick lille Gerhard varje dag äta upp en kaka och kunde själv lätt räkna ut hur många kakor och därmed dagar som återstod innan tomten skulle knacka på dörren.

När Gerhard blev vuxen så erinrade han sig sin mammas adventskalender och började, under 1920-talet, tillverka kalendrar i papper som han sålde. Dom liknade dom vi är vana vid och det blev succé. Han fortsatte med kalendrar med choklad i, vilka också gjorde succé. Så småningom blev hans kalendrar väldigt mekaniska och invecklade och folk tyckte dom blev för dyra. Herr Gerhard Lang gick i konkurs men adventskalendern hade kommit för att stanna.

I Sverige gavs den första kalendern ut 1934 av Svenska flickscoutförbundet. Den var ritad av Aina Stenberg-Masolle och den lär föreställa hennes egen gård Siljansnäs i Dalarna.

I början av 70-talet så började TV kalla den för julkalender istället för adventskalender. Men båda namnen förekommer fortfarande.

Aina Stenberg-Masolle målade alltså den första kalendern. Jag tycker väldigt mycket om hennes målningar som är enkla men ändå innehållsrika. Hennes färger är milda, klara och vackra. Snön är alltid så vit, månen så gul, natthimlen så klart blå och tomtarnas kläder så klart röda. Jag skulle gärna se en utställning av hennes målningar om jag fick tillfälle.

I samma bok som jag citerade ovan så hittade jag en avbildning av Aina Stenberg-Masolles första adventskalender från 1934. Den tycker jag ska få illustrera lucka nummer 2:

julkalender200802

Och på tal om kalendrar så har, förutom Ulrica, nu också Cathy, Ditte och Anneli julkalendrar. Titta gärna in till dom.

Detta inlägg publicerades i Julkalender 2008. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Julkalender 2008 – Lucka 2

 1. Ditte skriver:

  Här fick man sig inte bara en vacker bild till livs utan även en liten historielektion! Man tackar och bockar!
  Passar även på att sända en tacksamhets tanke till Gerhard Lang, eller kanske rättare sagt till hans mamma, som var en fiffig figur minsann! Hur vuxen jag än kan tyckas vara så älskar jag fortfarande advents (eller jul) kalendrar, liksom jag älskar allt annat som har med advent, jul och förväntningar att göra.
  Och till dem som envist klagar över den stress de tycker juletider framkallar säger jag bara, ta ett djupt andetag och coola ner er! 😉 Stress beror oftast på yttre påverkan så försök låta bli att låta er påverkas. Enkelt va?! 😀

  Ha det bra i ösregnet, Anita — det har jag! 🙂
  Lång, varm kram till dig! / Ostressade Ditte

 2. Anita skriver:

  Ja Gerhard Langs mamma visste vad hon gjorde 🙂 Visst är det härligt att få känna sig som ett barn och njuta av julen. 🙂

  Nu måste jag väl dessvärre gå och lägga mig. Måste upp tidigare än vanligt imorgon. Men jag har haft en härlig kväll med kören. Sjungit julsånger hela kvällen.

  Lång varm kram till dig också Ditten
  Anita

 3. Annika skriver:

  En go lektion i adventskalenderns historia under lucka nr 2. Det var trevligt tycker jag… å adventskalendrar är verkligen kul… såhär alla dagar innan jul… :o)

  /Annika

 4. Annika skriver:

  En go lektion i adventskalenderns historia under lucka nr 2. Det var trevligt tycker jag… å adventskalendrar är verkligen kul… såhär alla dagar innan jul… :o)

  /Annika

 5. Ulla skriver:

  Vad intressant med adventskalenderns historia. Jag har alltid också tyckt om adventskalendrar. Helst skulle det vara med glitter på också, när jag var liten 🙂
  Nu köper man till barnbarnen och, om möjligt, så är det ännu roligare nu 🙂
  Bilden på Aina Stenberg-Masolles kalender är så mysig, precis som en kalender ska se ut.
  Ha det gott!
  Kram Ulla

 6. Eva skriver:

  Du är bara så UNDERBAR käraste lillasyster!
  Flickan i orkidén är lysande och rörande på samma gång – vilka ögon för spännande och alldeles lysande detaljer du har!!! 🙂
  Och bilden här ovan ger mig en nostalgitripp utan dess like. Jag ska med spänning följa din kluriga vandring mot sista luckan på julafton, men innan dess hinner vi ses flera gånger med och utan (rätt) noter! 🙂
  Hälsa Thomas så gott!
  Kram storasyster

 7. Catharine skriver:

  Jättegullig bild. Visst är det mysigt med julkalender och jag håller med Ulla, glitter ska det vara. I år har jag inte skaffat någon eftersom vi åker bort, fast kanske jag ska ångra mig. Vi är ju hemma tills den 18……
  Kram Cathy

 8. Agneta skriver:

  Tack snälla vän för att du lagt ut historien om adventskalendern! Det var helt ny information för min del och väldigt intressant!

  Men uj då, så synd jag tycker om herr Lang som ”kursade”….
  Kan tänka mig att herr Langs efterträdare gör stora vinster i dagens samhälle.
  Sån´t brukar livet vara.
  Hur som helst så var idén med kakorna mycket god och enkel. Går bra med ”köpekakor” med en siffra på, så var det klart.

  Ha det så gott!
  Kramen, Agneta

 9. Anita skriver:

  Så roligt att ni uppskattar historielektionen. Jag tycker alltid det är intressant att läsa om hur olika traditioner uppkommit. Det kommer säkert att komma någon mer ”lektion” innan julafton 🙂

  Hoppas ni alla har det härligt.

  Kram och tack för att ni tittade in!
  Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s