Uterummet – del 4

Så var det då dags för den sista rapporteringen gällande ombyggnaden av uterummet.

Förra söndagen (den 9 november) så åkte vi till Coop och köpte fyrkantslister för att bygga en ”rullgardin” av bubbelplast. Jag gjorde det väldigt enkelt. Klippte till bubbelplast som jag häftade fast, med häftpistol, i listerna. I listerna fäste vi öglor att hänga upp i krokar i fönstret. Det gick väldigt snabbt och så här blev resultatet:

uterummetdel401

”Rullgardinen” går väldigt lätt att haka av och rulla ihop. Jag kommer att använda den när temperaturen ute kryper under minus 5 grader, dels för att skydda blommorna som står i fönstret men framförallt för att hålla ute en del av kylan och därigenom låta elementet jobba mindre.

Och där kom jag ju ganska elegant över på nästa ämne, elementet:

uterummetdel401b

Det är ett oljeelement som vi först tyckte var ofantligt stort men det har ändå ”flytit in” rätt bra i rummet och det stör oss faktiskt inte alls längre. Vi har haft några nätter med låga temperaturer i början av november. De lägsta var minus 7. Idealisk temperatur för att trimma in termostaten på elementet. Nu har vi fått det perfekt. Det går igång när temperaturen går under plus 5. Och när de riktigt kalla vinterdagarna kommer så har vi ytterligare ett element att ta till. För att mäta förbrukningen och se hur mycket det kommer att kosta oss under vintern så har vi köpt en elmätare hos Clas Ohlsson. Det är verkligen något jag kan rekommendera för att få lite koll på elkostnaderna:

uterummetdel401c

Nu har jag också ställt ut alla blommor jag ska vinterförvara. Uterummet är ju hela 25 kvadrat så jag har rätt mycket plats. Jag har delat upp det i två avdelningar, en ren ”förvaringsplats” och en del som är lite mysigare, där man ska kunna sitta då och då under vintern.

På förvaringsplatsen står olivträdet, citrusträdet och två små, små frilandshibiskusar som nu fällt alla blad (vilket dom alltid gör på vintern, i varje fall hos mig):

uterummetdel402

Där finns också trädgårdshortensia, klockranka och änglatrumpeter:

uterummetdel403

I den lite mer ordningsamma delen står pelargonerna och blyblomman:

uterummetdel404

Och jag kan säga att jag njuter varje gång jag går igenom hallen och vänder blicken mot uterummet. Det är så ljust och härligt därute jämfört med övriga huset. Dels beroende på de ljusa väggarna men framförallt beroende på det genomskinliga taket och de stora fönstren och glasdörrarna. Jag älskar verkligen vårt uterum.

På bilden nedan ser man uterummet från hallen. Där skymtar också vår bokhylla till vänster. Där finns mängder med trädgårdsböcker. Jag längtar verkligen till vinterdagar då snön faller utanför. Då jag kan ta en trädgårdsbok ur bokhyllan, gå ut och sätta mig under infran i mitt uterum bland blommande pelargoner, tända värmeljus och koka mig en kopp te och bara sitta och njuta.

uterummetdel405

Ja detta var alltså sista rapporten när det gäller ombyggnaden. Men nu kommer jag med spänning att följa säsongen i uterummet. Det kommer att bli spännande att se hur ”rummet” kommer att klara alla omslag i vädret under vintern. Det kommer jag att logga här i bloggen under en ny kategori som jag lite fyndigt kommer att döpa till ”Väderspänning”. För det kommer att bli riktigt spännande med vädret i vinter.

Detta inlägg publicerades i Uterummet - ombyggnad. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Uterummet – del 4

 1. Catharine skriver:

  Det ser verkligen jättemysigt ut i ert nya uterum så jag förstår att du gillar det skarpt. Idag har vi faktiskt haft sol en liten stund, trodde knappt det var sant:-) Mina två Azaleor som stått ute under sommaren och kommit in i uterummet när det började bli kallt har börjat blomma nu. Varje år tänker jag att de får stå ute i sommar och sen får jag nog slänga dem när de börjar bli lite för skräpiga fram mot hösten. Och i ett par år så har de börjat sätta knopp igen just då och slagit ut i blom när jag tagit in dem. Den ena har vi haft i säkert 4 år nu.
  Hoppas ni får en trevlig helg och att solen tittar fram även imorgon.
  Kram Cathy

 2. Anita skriver:

  Cathy … det låter intressant med dina azaleor. Jag sparade förr julazaleor i flera år men har slutat med det. Dom är ju så känsliga för att torka ut. Men nu blev jag sugen igen. Ska nog köpa mig ett par till jul som jag efter jul ställer i uterummet och i sommar i trädgården.

  Ha en riktigt skön söndag!

  Kram Anita

 3. Catharine skriver:

  Helt plötsligt övergick regnet till snö här hos oss, nu är gräsmattan nästan vit. Brrr. Antingen ska det bli ordentligt med snö (och då helst när man satt på vinterdäcken) eller så kan det försvinna och torka upp och bli sol igen:-) barfrost funkar också:-)
  Men nu är det dags för eftermiddagsfika i alla fall och det kan ju pigga upp.
  Roscoe ligger i en rottingstol på kontoret och hänger med svansen, när jag tittar på honom viftar han lite…..tycker nog det är fika dags han också. Ibland får de varsin liten tuggis när vi fikar.
  Kram Cathy

 4. Anita skriver:

  Hu … samma sak här. Just nu faller jättelika vita flingor och gräsmattan börjar bli vit. Och flingorna faller långsammare och långsammare vilket tyder på att det blir kallare och kallare. Undrar om det blir vinterns första snö som ligger kvar eller om det bara blir sörja. Vi har i varje fall fått på vinterdäcken.

  Det där med fika lät inte dumt. Fast vi ska ge oss iväg en sväng till Plantagen och köpa lite grejor. Det blir inte kul i snövädret.

  Hoppas fikat smakar bra 🙂

  Kram Anita

 5. Ulla skriver:

  Vilken bra lösning med bubbelplasten som en rullgardin! Det skyddar säkert jättebra från kylan. Det ska bli spännande att se hur det går med din klockranka. Om den klarar vintern i uterummet så blommar den säkert jättefint nästa år. Kanske den kommer igång tidigare också då. Nu är det snart dags för min kamelia att blomma igen. Knopparna sväller nu och man kan skymta lite rött. Den fick komma in i uterummet för några veckor sedan. Visst är det härligt med uterum 🙂
  Ja, det har blåst väldigt här, men nu börjar det lugna ner sig.
  Ha en bra vecka!
  Kram Ulla

 6. Anita skriver:

  Ulla … något jag verkligen längtar efter att ha, nu när jag har uterummet, är kamelia. Dom är ju så fantastiskt vackra men jag har ju inte haft någon möjlighet att ha någon förut. Men nu är det dags. Jag vet att dom brukar sälja ljuvliga kamelior i England. Kanske det kan bli en på min nästa trädgårdsresa.

  Vet du … det har snöat här idag. Men det låg som tur var inte kvar. Men nu är det isande kallt ute. Vinden är inte skön och temperaturen har krupit ned under nollan. Det kommer att bli kallt i natt verkar det som. Jag ska börja den här veckan med att logga temperaturen och vädret. Jag kommer att ge en rapport varje vecka i bloggen. Det är jättebra att ha bloggen som ”loggbok”. Tänk så bra det blir att se nästa år vid vilka temperaturer som vi satte upp bubbelplasten, hur elementet höll värmen etc.

  Ha en riktigt bra vecka du också!

  Kram Anita

 7. Annika skriver:

  Jag har blivit så inspirerad av ditt skrivande om uterummet och dina bilder så jag har börjat bearbeta Mikael en smula försiktigt med tankar om uterum… Han är inte riktigt lika biten… ännu… men en vacker dag så har jag nog ett uterum… hoppas jag :o)

  Jag ser fram emot din inlägg i din nya fyndiga kategori :o)

  Ha en riktigt fin novembervecka.

  Kram Annika

 8. Anita skriver:

  Annika … jag kan lova att du skulle älska att ha ett uterum. Det tog ett bra tag innan jag fick mitt uterum också kan jag säga så du ska se att du har ett så småningom också. Du får göra lite försiktiga framstötar då och då … 😉

  Ha en riktigt fin novembervecka du också. Nu ska jag gå och avläsa måndagens temperaturer.

  Kram Anita

 9. Mona skriver:

  Jag skulle passa som någon slags krukväxt i ditt vackra uterum, för här sitter jag, grön som den värsta aralian(avund kallas det visst också)…just ett sånt uterum har jag aldrig fått till, ok, har inte försökt heller, men jag med min spretiga stil skulle nog som sagt inte få ihop det så där snyggt…..inredning och jag har liksom aldrig varit en bra kombination.

  Kram
  Mona

 10. Eva skriver:

  Hej lillasyster!
  Vi ser fram mot att få se ert nya, fina uterum den 23 december. 🙂 Kanske får vi äran att provsitta rummet också? Kaffe och glögg värmer ju gott, eller hur? 🙂 🙂
  Novemberdagen håller på att gå över i blå eftermiddag och snart är det svart natt. Ja det var kanske att ta i, men mörkt blir det i alla fall snabbt! Meteorologerna har hotat med snöblask, fast här blir det väl mest regn, som fryser till is när kylan drar ner från ishavet. Jag ska inte jobba över i dag, fast idag är det ju ingen kör, så jag kanske skulle sitta litet längre i alla fall! 🙂 Nej det är så skönt att komma hem!
  Krama Thomas

  Kram
  Eva, storasyster

 11. Åsa V skriver:

  Halloj Anita!

  Så himla mysigt uterummet blev! Det ser verkligen inbjudande ut. Där skulle jag gärna sitta med en varm kopp te och en bra bok… Det har verkligen varit kul att följa era snickerier. Någon gång ska jag också skaffa mig ett uterum… Jag måste bara hitta ett hus som det kan sitta fast på först! 🙂

  Ha en fin vecka!

  Kram från Åsa

 12. Claus skriver:

  Det uterummet ser ut att få det bästa omdöme. Snyggt, praktiskt och välplanerat. Mina telningar bor i vinter på en sval inglasad balkong som jag lånat. Dina ”bubbelgardiner” verkar vara en bra tanke. Ha en bra vecka önskar Claus

 13. Anita skriver:

  Mona … du skulle gärna få vara en vacker krukväxt i mitt uterum. Och man behöver inte inreda så mycket, bara man har blommor … 🙂

  Eva kära syster … om vädret tillåter (om det inte är sisådär -15 eller så) så kan det nog bli uterummet som gäller den 23 december. Jag har redan planerat julpyntningen. Gran tänkte jag ha där men en i plast, blommorna gillar (precis som Nessie) inte riktiga granar 🙂

  Åsa … åååh … jag hoppas att du kan hitta ett hus att sätta uterummet på för det är så himla mysigt. Nu har det kommit snö också och om den ligger kvar i helgen ska jag sätta mig med levande ljus och en trädgårdsbok bland alla pelargoner och bara mysa.

  Claus … bubbelgardinerna satte jag upp igår då dom spått en kall natt. Och kallt verkar det bli för vi har redan -5 (kl 20:00) och det verkar vara i sjunkande. Men uterummet, med hjälp av plast och element, håller +9 vilket är väldigt bra. Det ska bli spännande imorgon bitti att läsa av nattens lägsta temperatur i rummet … och ute också för den delen. Hoppas din inlånta inglasade balkong klarar vinterns kallaste temperaturer. Man är ju rädd om sina telningar.

  Tack alla för att ni tittat in, det uppskattas ska ni veta.

  Jag vill också passa på att önska en riktigt härlig helg!
  Anita

 14. Catharine skriver:

  Nu har vi fått ganska mycket snö. Det är alldeles vitt ute och idag har solen lyst så vackert. Hundarna är mycket glada, de gillar snö och när det blir lite kallare. Och det är ju rent ute så bara man klär sig ordentligt går det bra. Fram med tjockare vinterjackan nu tror jag. Det kyler lite på ryggen med ”mellan” jackan jag köpte nyligen.
  Hoppas alla får en härlig söndag med vackert väder.
  Kram Cathy

 15. Mona K skriver:

  Vad fint det har blivit i ditt uterum. Det har varit kul att följa utvecklingen. Vad bra att ni kan sitta där och mysa även vintertid om jag ha förstått rätt. Det uppskattas nog av blommorna också. Jag tror att krukväxter i synnerhet blir vackrare när man pysslar runt och med dom. Ha det gott! Kramar, Mona k

 16. Anita skriver:

  Cathy … snö och storm är det. Och det gäller verkligen att ha tjocka jackan på sig. Men jag förstår att hundarna älskar snön. Måste vara mycket härligare att vältra sig i snö än i lera 🙂

  Mona … jo vi är ju supernöjda med uterummet som du väl har förstått. Och visst kommer vi att kunna sitta där i vinter. Vi har infra och kan dra på elementet lite extra. Det räcker ju att ha sisådär 18-19 grader. Med mängder av värmeljus så kommer det att bli jättemysigt.

  Tack för att ni tittade in!

  Ha en härlig vecka!
  Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s