Uterummet – del 2

Det är söndag kväll den 26 oktober 2008. Tänkte skriva lite om dagens äventyr i uterummet.

Inatt gick vi över till vintertid. En välkommen extra timme innebar det. Vi gick upp 07:30 för att börja dagen med vår nya söndagstradition, engelsk frukost. Bacon, ägg, stekt potatis, stekt tomat, stekta champinjoner, färskpressad apelsinjuice, kaffe och rostat bröd med marmelad. Efter att ha ätit och läst tidningen så kände vi oss redo att starta dagens arbetspass i uterummet.

Idag skulle det bli ”tätning” mot obehörigt intrång av kalluft. Vårt hus har blandad fasad av tegel och trä.  Uterummets två kortväggar (den med fönstren och den med skjutdörrarna) är byggda mot tegelfasaden. Om man tittar på en tegelvägg ”i profil” så kan man snabbt konstatera att det måste bli ett luftinsläpp mellan varje tegelsten. Och det var det i uterummet. På vissa ställen så mycket att jag kunde se taket på grannens hus när jag spanade i ”glipan”. Det måste åtgärdas.

Vi gav oss iväg till Coop för att köpa isolering och lister. Isolering hittade vi men inga bra lister. Vi ville ha såna som passar i ”ett hörn”. Vi fick åka vidare till K-rauta och där hittade vi precis sådana som vi tänkt oss och som dessutom hade rätt mått. Otroligt, vi behövde bara åka till två ställen. På vägen hem så stannade vi och köpte mat. Trots att vi tyckte vi gick upp tidigt så hade tiden runnit iväg och när vi kom hem så var klockan redan 12:30. 

Jag började med att täta med isolering medan Thomas mätte, sågade och satte upp listerna på utsidan. Så här såg min ”tätning” ut (ganska stora springor som synes):

Och så här såg det ut efter det att listerna var på plats:

Dom ska naturligtvis målas men det blir inte förrän nästa helg.

Därefter skulle vi börja med mattan. Men klockan hade sprungit iväg och då vi gått över till vintertid så började det plötsligt mörkna väldigt fort. Dessutom föll ett regn som gav trivsamt smatter mot det nya plasttaket men också gjorde att dagen blev mörkare än vanligt.  Vi hann inte så långt med mattan idag men vi hann i varje fall lägga ut den för att se lite hur det kommer att bli. Här ser man mattan. Det är en vanlig brun gångmatta. Vi ska ju bara ha den som ”vintermatta” så den behöver inte vara speciellt exklusiv.  Men den är rätt tjock och kommer förhoppningsvis att skydda en del mot kylan som kommer att sippra upp i träspringorna:

Så mycket mer hann vi alltså inte idag. Märkligt vilken tid allting tar. På fredag är vi i varje fall lediga så då har vi tre dagar på oss att fixa med uterummet. Förhoppningsvis blir det klart då så vi kan få in möbler och jag kan ställa upp blommorna.

Hoppas ni alla får en härlig vecka. Jag återkommer med ”Uterummet – del 3”.

Detta inlägg publicerades i Uterummet - ombyggnad. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Uterummet – del 2

 1. Ulrica skriver:

  Det blir ju riktigt stilrent!
  Sån pärlspont vill vi ha i hela hallen.. kanske nästa år 🙂

  Kram Ulrica

 2. ingrid skriver:

  Vilka härliga trä väggar 🙂

 3. Åsa V skriver:

  Halloj Anita!

  Vad kul att kika in på er uppfixning av uterummet.
  Det blir härligt ljust och fräscht! Skönt att slippa alla inblåsande löv och isdropp från taket, kan jag tro! 🙂 Ser fram emot att få kika på del 3 av ”Urerummet”!

  Kram Åsa

 4. Eva skriver:

  Snart lillasyster ses vi i soffan igen! Det söndag och den börjar gå mot eftermiddag. Vi har sovit över i Nöttesta och vaknade till en gnistrande vit morgon där rimfrosten låg över skog och mark. Nästan så att man kunde tro att det snöat! Marlene är i Östersund med jobbet och Peter skjutsade henne inte till centralen i morsen, där hon tog pendeltåget upp för vidare transport med tåg till Östersund. Vi tog OBS! på väg hem och nu håller jag på och mobiliserar krafter för att städa av litet. 🙂
  Ni kämpar på med ert nya fina uterum! Vi ser fram mot att få se det på plats framöver, om inte annars så dagen före julafton, för det är väl vi som ska komma till er i år, eller har jag blivit glömsk? 🙂
  När vi varit bort ett tag är Nessie först reserverad, men efter ett tag vet hon inte hur väl hon vill oss. Just nu vandrar hon mellan Kjell och mig och vill bli goasad med!
  Hoppas allt går bra med uterummet! Hälsa Thomas så gott! Vi ses på tisdag!
  Kramar
  storasyster, Kjell och Nessie.

 5. Eva skriver:

  SUCK! Som jag skriver #Det Är söndag och Peter skjutsade henne IN till centralen”.
  Kram igen

 6. Anita skriver:

  Ulrica … ja vi blev verkligen supernöjda med färgen. Skulle passa bra i en hall faktiskt, din hall t.ex. 🙂

  Kram Anita

  —————

  Tack Ingrid … jo trä är härligt på alla sätt och vis …

  —————

  Åsa … jo du ska veta att droppet är borta och inte ett löv i sikte. Och del 3 har just publicerats 🙂

  Kram Anita

  —————

  Eva … kära syster. Jag log faktiskt glatt när jag läste att Peter inte skjutsat Marlene till centralen 😉 Men jag förstod ju vad du menade.

  Snart ses vi i soffan. Och snart är det dags för genrepet innan framträdandet på kulturnatten. Det ska bli så himla kul. Måste komma ihåg att ta med mig kameran. Och du måste ha papper och penna och vara min sekreterare och skriva upp alla namn.

  Uterummet är klart nu förutom att blommorna ska in och lite myshöjande grejor. Och visst är det ni som ska komma till oss dan före dan. Då ska ni få se uterummet 🙂

  Kram lillsyrran

  ————————

  Ha en riktigt skön vecka alla!
  Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s