Uterummet – del 1

Jag har ju inte hunnit blogga så mycket senaste tiden då vi håller på att göra om vårt uterum. Tänkte skriva lite om hur arbetet fortskrider. Jag planerar att ha en liten ”uterumsdagbok” (även om jag inte skriver varje dag) så jag kan föra lite statistik över arbetets fortskridande, temperatur, hur blommorna trivs etc. Dels så känns det bra för egen del att kunna gå tillbaka och titta på, dels så har jag fått en hel del mail från olika personer som vill veta lite mer om hur vi har gått tillväga när vi byggt om uterummet.

Bakgrund:
Det bästa med vårt hus har alltid varit vårt uterum. Det är ca 25 kvadratmeter stort. Där har vi intagit många sommarfrukostar och njutit av blomsterprakt och fågelsång i ljusa juninätter. Upplevt våren och förlängt hösten. Så här såg det ut innan ombyggnaden:

Vi bor i ett suterränghus och rummet är byggt ovanpå garaget så det kommer in luft och kyla genom springorna i golvet. Taket var, innnan ombyggnaden, av modellen tunn korrugerad plast med ”små täta” vågor. Uppe vid taket så var det ca 1 dm luftinsläpp. Fördelen var att det var ett riktigt sommaruterum. Det fläktade in genom det korrugerade taket, golvet och genom luftinsläppet. Nackdelen var att hösten kom väldigt snabbt. Hade man tur kunde man sitta ute i september men om det var mörkt och kulet ute så spred det sig till rummet. Blåste det kalla vindar så kände man dessa i rummet. Skjutdörrarna och fönstren var i englas.

En annan nackdel var att så fort det blåste på hösten så kom det in en massa löv och annat som ”for omkring” i luften. Och dessutom så var det en ”stor glipa” mellan bostadshusets tak och det korrugerade plasttaket som gjorde att det på våren låg drivor av smuts i denna glipa. Många gånger så var taket helt mörkt av all smuts och alla löv som samlades i ”vågorna”.

Fler nackdelar. När det var frost så kom fukten in och la ett ispansar på insidan av taket. När det smälte så dränktes hela uterummet i droppande vatten. Helt omöjligt alltså att vinterförvara sommarmöblerna med tygdynor där.  På vintern var rummet i princip lika kallt som utomhus.

Planering:
Först hade vi storvulna planer. Vi tänkte ha klinkers på golvet, kanske golvvärme och byta både tak, fönster och dörrar till vinterisolerglas. Efter en offert så tyckte vi att det blev alldeles för dyrt. Dessutom så var syftet bara att vi skulle kunna (med hjälp av ett oljeelement) hålla frostfritt, främst så att jag skulle kunna förvara mina blommor där. Blommorna har det senaste året förvarats i ett rum inomhus som vi skulle vilja inreda som TV och musikrum istället så det var angeläget att få det rummet ”utrymt”. Dessutom skulle blommorna tycka om att övervintra svalt men ändå ljust (så ljust det nu kan bli på vintern i Sverige).

Ny plan! Vi bestämde oss för att byta taket och dörrarna till vinterisolertak. Allt annat fick vara kvar. Väggarna var hyfsat isolerade så det skulle kunna funka. Golvet var ett problem men vi bestämde att vi skulle ha en heltäckningsmatta där under vinterhalvåret. Vid riktigt kalla dagar så planerade jag att ha bubbelplast för fönstren som fortfarande alltså är i englas.

Beställning:
Vi tog in offerter både från Santex och Willab. Då Willab hade bäst pris bestämde vi oss för dom. Den 13 augusti 2008 lade vi beställningen. Taket var av av typen ”Isolertak” 40 mm med IQ reflex. 3-delade skjutdörrar av typen WG 85 vinterisolerglas med U-värde 1,1. Både tak och dörrar var anpassade för vinterträdgårdar. Och för taket att vila på beställde vi takbalkar i limträ.

Det var många som beställde vid den tiden så vi fick veta att leveranstiden var satt till V40. Vi kom överens med snickarna att komma och bygga om uterummet V41.

På fredagen V40 levererades tak, dörrar och limträbalkar. På onsdagen V41 kom snickarna. Det tog dom knappt 2,5 dagar att riva det gamla och bygga om till det nya. Dom körde också bort det gamla ”uterummet” och fixade en elektriker som drog in el och monterade in eluttag i uterummet. Så här såg det ut när det var klart (takbalkarna var väldigt rejäla jämfört med de gamla).

Även om de mahognyfärgade väggarna hade sin charm så ville jag ha ett ljust och luftigt rum. Vi bestämde oss för en färg som var ljust, ljust grå och hette ”emalj”.  Här håller Thomas på med att grundmåla takbjälkarna medan jag börjat grundmåla väggarna:

Det tog sin tid att måla allting. 3 strykningar totalt med torktid emellan. Men, den 19 oktober var vi i varje fall klara och då såg rummet ut så här:

Så ljust och luftigt det blivit. Nu var vi tvungna att göra något åt golvet. En heltäckningsmatta måste inköpas. Så, den 19 oktober inköpte vi en mörkbrun heltäckningsmatta som just nu ligger och väntar på att skäras till. Vi hade tänkt göra det idag (25 oktober) men vi var tvungna att prioritera trädgården. Men imorgon bitti blir det tidig uppgång (vi får ju dessutom en timme extra inatt då vi går över till vintertid). Hur det går med mattan kommer jag att rapportera i ”Uterummet – del 2”.

Detta inlägg publicerades i Uterummet - ombyggnad. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Uterummet – del 1

 1. Ser jättesnyggt ut. Jag förstår att ni utnyttjar det rummet mycket och jag väntar på del 2. Lycka till med mattan!

 2. Catharine skriver:

  Det ser ju jättefint ut. Tur att ni prioriterade trädgården igår för om vädret är detsamma som här så vill man helst inte vara ute och jobba idag. Det blåser och regnar här. Vi gjorde lite i trädgården igår, så mycket som man kan göra nu. Det är så många sommarblommor som fortfarande blommar och då kan man inte gräva runt i rabatterna och täcka med jord och sånt. Jag klippte faktiskt gräset en till gång igår. Men nu får det vara nog med det i år.
  Lycka till med det fortsatta arbetet med uterummet. Ska bli så kul att se slutresultatet.
  Kram Cathy

 3. mgobilder skriver:

  Ojojoj…vilke oas att komma till…så inspirerande.

  Kram
  mona

 4. mgobilder skriver:

  jag skulle gladeligen ta den som den är…

  Kram igen
  mona
  ..ser fram emot fler bilder..ska bli spännande att se hur det blir

 5. Annika skriver:

  Vad roligt att få se ombyggnaden. Det ser ju ut att bli ljust. skönt och jättefint :o)

  Kan tänka mig att ni vill utnyttja uterummet tidigare på våren och senare in på hösten… ja t.o.m vintern kanske. Så härligt. Det kan ni nu :o) Jag har inget uterum, men skulle gärna vilja ha ett. Jag ser oxå fram emot del II och mera bilder.

  Ha en fin söndag och lycka till med heltäckningsmattan.

  Kram Annika

 6. Ulla skriver:

  Aha, det är så det ser ut! Vad fint det blir! När jag tittat på den gamla bilden så trodde jag att den väggen där dörren sitter, att det var väggen utåt. Där trodde jag ni hade en glasvägg, ut mot trädgården 🙂 Men nu förstår jag hur uterummet är vänt. De ljusa väggarna blir jättefint, det gör nog att rummet känns större.
  Tänk när du kan fylla det med dina växter ! Vad härligt. Och kanske kan ni sitta där till jul också 🙂
  Det ska bli spännande att följa utvecklingen.

  (Vad gäller mitt bloggande så kände jag bara att jag behövde pausa lite, men inspirationen återkommer säkert snart. Det brukar den alltid göra) 🙂

  Ha det så gott!
  Kram Ulla

 7. Eva skriver:

  Åh lillsyrran!

  Så himla fint det blir!! Wow! Hoppas vi får se det snart!!
  Vi har städat ur kyl och frys idag och det känns underbart skönt! Vi planerar så smått inför Kjells fest den 15 november. Jag var och tittatde på present igår. Hittade en jättefin originalakvarell med Ejdern, som vi nog köper. Vill bara hör hur mycket söner med familjer är beredda att bidra med. Idag har det verkligen varit inne-sittar-värder och vi har hunnit med mycket. Vi gick upp tidigt, vi fick ju en timme extra idag och kroppen var vacken redan vid 7! 🙂
  Hoppas ni får en bra vecka du och Thomas! Vi ses i soffan på tisdag!
  Kramar
  storasyrran

 8. Eva skriver:

  Hmmmmm jag undrar hur kroppen är när den är vacken?? Vaken menade jag naturligtvis! :-))
  Syrran igen, som inte kan stava

 9. Mona K skriver:

  Hej Anita! Vad fint det blir, tänk vad lite färg kan ändra ett rums karaktär.
  Det blir nog skönt med heltäckningsmatta, dessutom kommer det att ”se” mer ombonat ut också. Det är trevligt att du skriver om ert stora projekt tycker jag. Jag vet av erfarenhet hur jobbigt och tidsödande det är med renoveringar. Vi har precis fått vårt badrum klart denna helg och det är underbart att det äntligen är klart.
  Ha en bra vecka! Kram Mona K

 10. Anita skriver:

  Hej på er allihopa. Jätteroligt att ni tittat in och lämnat några rader tycker jag. Jag har läst alla era kommentarer men hinner inte svara er var och en utan svarar lite så här ”kollektivt”. Håller dessutom just på och skriver om dagens vedermödor med uterummet.

  Hoppas ni alla får en härlig vecka …

  … hälsar Anita

 11. Ulrica skriver:

  Det kommer att bli så himla fint, ljust och fräscht 🙂
  Kram Ulrica

 12. Anita skriver:

  Ulrica … jo det är så mysigt ska du tro. I helgen har vi ätit där flera gånger i skenet av levande ljus. Underbart!

  Kram Anita

 13. Fia skriver:

  Wow, så snyggt! Tänk vad lite vit färg kan göra, eller hur? Såg bilden med den bruna heltäckningsmattan också. Supersnyggt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s