En höstfavorit i rabatten …

När många av sommarens blommor vänt sina ansikten mot marken och dragit sig tillbaka för att vila över vintern … då kommer astrarna med sina skyar av blommor. Jag har flera olika astrar och den jag tänkte beskriva i detta växtporträtt är ”Aster macrophyllus” eller Glandelaster som den heter på svenska.

Den finns i flera sorter men den jag tänkte skriva om (och som jag har på flera ställen i trädgården) är en ljusblå som heter ”Twilight”. Även om den är ganska oansenlig så har den blivit en favorit hos mig då den är väldigt lättskött och väldigt blomvillig. Den blommar länge. Hos mig (zon 3) börjar den blomma i mitten av augusti och den kommer med nya blommor under hela september. Och vid sniglarnas nattliga atacker mot min trädgård får alltid dessa astrar vara ifred.

Den har en vacker ljusblå färg, helt i min smak (som gillar blå blommor) …

Även om de utslagna blommorna är blå så är de nybildade knopparna ljust rosa …

Den gifter sig fint med olika växter. Här kamperar den med röd solhatt och kärleksört

En annan växt som den är väldigt vacker tillsammans med är den vanliga rosa höstanemonen. På den här bilden skymtar också en oktoberaster (den lite mörkare) som precis börjat blomma. Den är lite mer kompakt i växtsättet och ger inte samma ”blomsterskyar” som Twilight. Men den är vacker den också och båda gifter sig som sagt fint med höstanemonen.

Och extra  vackra är dom i tidiga septembermorgnar, när solen börjar anas men då nattens dagg fortfarande ligger som pärlhalsband över all växtlighet …

En favorit hos mig alltså. Just nu så vräker regnet ner utanför fönstret och har så gjort i flera timmar. Men, vi hann besöka trädgårdsmässan i Taxinge slottsträdgård innan det började. Där inhandlade jag ett par nya sorter Alunrot (Heuchera). Men dom ska jag berätta om en annan gång.

Hoppas att ni alla som eventuellt tittar in här får en riktigt skön helg, trots regn och rusk.

Detta inlägg publicerades i Växtporträtt. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till En höstfavorit i rabatten …

 1. Ditte skriver:

  Vilka helt ljuvliga porträtt av dina vänner astrarna! Jag föll pladask för de två första som har ett underbart och sagolikt skimmer över sig. Det är praktfulla bilder de andra också och den pärlbeströdda sista astern skall nog snart gå på bal, har jag en känsla av.

  Jag kan dock inte säga att jag har en skön helt trots regn och rusk!! Däremot har jag en skön helg i sommarvärmen och har just kommit hem från en lång cykeltur iklädd t-shirt. 20 grader varmt ungefär, inget strålande solsken men riktigt skönt här i söder.
  Men du får väl mysa i ruskvädret då, mysa och titta ut på dina vackra astrar!

  Storkramen! / Ditte

 2. Ulla skriver:

  De är härliga astrarna och din blåa är så vacker. Jag har ”bara” höstastrar i trädgården, men de är så tacksamma och blommar långt in på hösten. Bilden med den röda solhatten är underbar. Det är så fint ljus i den.
  Vi hade regn hela förmiddagen men eftermiddagen har varit fin med 20 grader.

  Du kommer säkert att få svampögon också, Anita 🙂 Det är så roligt att plocka svamp.
  Man kan köpa även trattkantareller i butikerna men det är inte alls detsamma som att plocka dem själv 🙂

  Så jag hoppas du får ”blodad tand” när du varit ute med dina svampkännare,hi,hi….

  Ha en skön lördagskväll!
  Kram Ulla

 3. Anita skriver:

  Ditte … så himla roligt att höra ifrån dig. 🙂 Och så roligt att höra att du njutit av sommarvärme. Så härligt det låter. Att cykla i T-shirt och att det är 20 grader hos dig. Regn och rusk har vi fortfarande här (även om det värsta regnet avtagit). Men vi har det mysigt ändå. Smatter mot rutorna har jag alltid tyckt om.

  Tittade ut mot mina blå astrar förut när regnet öste ner som värst. Och dom stod där så stolta och oberörda. Strålade emot mig mitt i allt regn. Och dom är ju blå, du vet ju hur mycket jag tycker om blått 😉

  Ha nu en riktigt skön söndag. Hoppas ert härliga väder håller i sig!

  Kramar Anita

  —————————————

  Ulla … hoppas ert varma väder kommer hit till imorgon. Skulle vara skönt med en höstpromenad. Och så har jag ju lite planteringsarbete att utföra. Har ju köpt 3 plantor av alunrot idag. Och så har jag köpt allium och hundtandslilja. Jag älskar hundtandslilja. Har bara gula men drömmer om rosa och vita. Det brukar vi se i England men jag har aldrig lyckats köpa några här i Sverige. Tror dom är lite svårare att få att ta sig men jag skulle vilja försöka.

  Ja så småningom ska väl också jag lyckas få svampögon. Ska bli jättekul att rapportera här i bloggen när jag lyckas plocka mina första svampar 🙂

  Ha en riktigt skön söndag Ulla!

  Kram Anita

 4. Annika skriver:

  Tänk… jag tror att jag har likadana astrar (de blå) som du har :o) Å de blommar så villigt precis som du beskriver. Ja, nu börjar sommaren ge vika för hösten. Det känns på morgonen och på kvällen… Å det doftar höst… även på dagen.

  Ljuvliga astrar du visar upp. Nästan så att även jag välkomnar hösten… trots att jag älskar sommaren mest :o)

  Kram Annika

 5. Annika skriver:

  Blev ju skum länk där… Rubinara skall det vara… för en Annika ju :o)

 6. Anita skriver:

  Annika … Åh … har du också sådana astrar. Jag hoppas du får njuta av dom i hela september. Jag har massor med nya knoppar på gång.

  Och visst doftar hösten på ett speciellt sätt. Precis som våren gör. Men höstdofterna är lite tyngre, lite dovare, lite jordigare. Jag kände det speciellt när jag var på höstträdgårdsmässan igår. Om det blir uppehåll idag så blir det planteringsdag för mig 🙂

  Ha en riktigt skön söndag!

  Kram Anita

 7. pudelflicka skriver:

  Dina blå bilder är helt underbara. Blått är vackert !
  Jag har också hört att om det är mycket rönnbär blir det en kall vinter. Hoppas verkligen inte att det stämmer. Hösten har kommit lite för snabbt här i Stockholm tycker jag,
  Hedvig

 8. Anita skriver:

  Hedvig … ja visst kändes det nästan som om hösten kom från en dag till en annan. En dag i augusti var det helt plötsligt bara höstlikt när man vaknade. Men vi får hoppas på brittsommar med sol från en klarblå himmel och hög klar luft.

  Ha en bra söndag!
  Anita

 9. Bettan skriver:

  Underbart! Vilken kavalkad av blått! :O)) Jag älskar höstaster, jag hade flera ställen i min förra trädgård där de blommade. Tom in i oktober, i bland till första snön kom. Ett lite roligt minne från mina Astrar är när mamma kom på mesök och skulle börja rota lite i landen. Mitt bland alla höstaster fann hon något riktigt skumt.. Jag såg hur hon frös, sedan skrek hon: ELISABETH!! ODLAR DU KNARK I RABBATTEN????!!! Något brydd gick jag ut till henne och döm om min förvåning när jag såg praktexemplaret av en Cannabis planta i hennes näve! Hjärnan började mala och jag började beskylla allt från de förra husägarna till nån niding till granne.. Sedan slog det mig att jag hela vintern matade fåglarna med hampfrön just på den platsen.. De ska tydligen vara behandlade så de inte ska kunna gro, men det gjorde mina..

  Nu var det ingen Cannabis Sativa, så plantorna innehöll inget THC! Industrihampa var det, men det räckte gott.. En vacker planta med en plym av blad.. Ingen man gärna fotogrferar och lägger ut på internet, då skulle det bli yl! Inte blev det bättre av att mina kollegor kom på besök och såg dem med, jag blev gamska duktigt häcklad ett tag efter min ”ofrivilliga odling”!

  Kraaaaaaaaaaaaaaaamar från ett soligt Hälsingland! 😀

 10. Eva skriver:

  Kära lillasyster!
  Din blåa, vackra aster ska nog på dans med älvorn, klädd i naturens vackraste daggpärlband, fast älvorna dansar ju på natten…….
  Blått är också min favoritfärg, men jag har inga blå blommor i mina ”rabatter”, men vad gör det när jag kan gå in på din blogg och njuta av blått och alla andra ljuvliga färger du har i din trädgård och som du även hittar utanför trädgården.
  Himlen öppnade sina portar igår, så jag kan inte säga att vi kom torrskodda hem till svärmor, men väl när vi skulle därifrån. Som vanligt fick vi god mat och hade trevligt tillsammans. Lena och Stig var också där och när Stig och Kjell kommer igång blir det skratt så att magmusklerna till slut nästan ger upp! 🙂
  Jag lovar att om vi hittar någon svamp ute på ön, ska du och Thomas får lära er hur en trattkantarell ser ut och och känns. Vi konstaterade att ösregnet och det ändå ganska varma vädret är bra för svampen! Vi hoppas att det inte ösregnar när vi ska ut till ön. Fast då kan vi få väldigt hög mysfaktor med regnets smattrande mot plåttaket, brasans knastrande i öppna spisen och de tända ljusens milda värme! 🙂
  Innan dess är det något som kallas arabetsveckor emellan och på lördag träffar vi ju hemma hos syrran. Thomas är ju tyvärr inte med då, men vi hoppas att han får trevligt där han är och att det går bra att spela golf!

  Hälsa så gott och jag hoppas ni får en skön avslutning på helgen och en inte alltför tröttsam arbetsvecka. Vi ses på tisdag hemma i soffan!

  Kramar
  från storasyrran, Kjell och Nessie

 11. Anita skriver:

  Bettan … jag sitter här och skrattar gott åt din ofrivilliga cannabisodling. Vilken härlig berättelse 🙂 Och som du säger, det är bäst man aktar sig för att lägga ut en sån bild på internet, då skulle man väl bli svartlistad 😉

  Härligt att höra att ni har sol idag. Här har molnen tårar i ögonen och snart så kommer dom nog att börja gråta ordentligt känns det som. Men mina astrar lyser klart blå i allt det grå.

  Ha en riktigt härlig dag i solen Bettan!

  Kraaaaaaaaaam Anita

 12. Anita skriver:

  Eva kära syster … såg inte din kommentar förrän nu. Vi måste ha suttit och skrivit så gott som samtidigt och jag ”rullade” nog inte uppåt så jag såg din kommentar. Men då såg jag den ju nu istället och blev desto gladare.

  Din målande, underbara beskrivning av mysfaktorn på ön, vid eventuellt regn, gör ju att jag nästan går och hoppas på regn 🙂 Fast … vi måste ju få en lektion i svampletning. Svampätning klarar vi redan av som du vet 😉

  Mysfaktorn var ju som sagt hög igår. Fast det fick bli middag i köket istället för uterummet. Till levande ljus. Kantareller blev det faktiskt, inköpta på Taxinge trädgårdsmässa. Vi hade sådan tur att vi hann dit innan regnet kom.

  Ha en riktigt skön fortsättning på söndagen. Ses vi på tisdag eller var det då du var upptagen? Mitt minne är bra fast jag kommer inte ihåg så mycket.

  Kraaaaam från lillsyrran

 13. Eva skriver:

  Jodå käraste lillasyster vi ses på tisdag! 🙂

 14. Mona K skriver:

  Hej Anita! Vad roligt att titta in hos er blomsterbloggare igen. Vilka härliga bilder på Aster, jag tycker som du att det är härliga blommor, vackra att ta in i buketter också. Extra bra att dom står länge.
  Önskar dig en bra vecka och att regnet hör upp, nu är det för tråkigt tycker jag.
  Kramar från Mona.K

 15. Anita skriver:

  Eva … så bra … då ses vi imorgon 🙂

  Kraaaaaaam

 16. Anita skriver:

  Mona … så roligt att se dig här igen. 🙂 Hoppas att allt är bra med dig. Vädret verkar dessvärre fortsätta att vara grått. Man vill ju ha soliga dagar i september. Men … dom kommer förhoppningsvis. Annars så får vi hoppas på oktober.

  Jag önskar dig en riktigt fin vecka!

  Kram Anita

 17. Claus skriver:

  Oj, sådana fantastiska bilder. Hoppas du får en bra dag på din namnsdag. Grattis /Claus

 18. Anita skriver:

  Claus … tack så mycket 🙂 Du är än så länge den enda som kommit ihåg att jag har namnsdag.

  Hoppas att du får en fin dag också. Vädret är ju dessvärre fortfarande gråmulet men ännu så länge uppehåll.

  Ha det gott!
  Anita

 19. Aster macrophyllus ska jag absolut odla nästa år. Tack för tipset!

 20. Maria skriver:

  Jag tycker också mycket om blå blommor och korten på dina astar är verkligen fina.

  mvh Maria

 21. Anita skriver:

  Slottsträdgårdsmästaren … oj nu blir jag ju riktigt stolt. Att jag har tipsat dig om min favoritaster. Hoppas du inte blir besviken. Jag tittade just ut mot mina i trädgården. Dom blommar fortfarande med sina blå skyar och massor av nya blommor är på väg.

  ———————————-

  Maria … ja blå blommor är härliga. Och jag har varit inne hos dig och tittat. Du har otroligt vackra bilder på din hemsida. Jag bara satt och gapade över de otroligt vackr stillebenbilderna. Fantastiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s