Får den vita liljan Luxor med cremegult inre …

… se ut hur den vill? Man undrar ju för så här är det …

I Mars var jag på trädgårdsmässan i Älvsjö. Direkt man kom in, fylld av upptäckarglädje och köplusta, så stod det några trevliga damer och sålda 10 st liljor för 100 kr. Och inte nog med det. Lökarna var prydligt lagda i lådor, uppmärkta med både namn och bild på de ljuva liljorna. Jag hade inte alls tänkt köpa några liljor men, 10 för 100 kr … hm … kanske ändå. Där fanns nämligen en lilja som ska vara helt underbar. Den heter Luxor och är vit med ett härligt cremefärgat inre. 10 sådana för bara 100 kr, det var ju för bra för att vara sant. Och precis så var det, för bra för att vara sant alltså.

Här ska ni få se en bild på Luxor som dom sålde på mässan …

Är den vit med härligt gult inre? Hm, jag tycker den starkt påminner om en färg som, åtminstone jag fått lärt mig, heter rosa. Sickna lurendrejare. En stor varning är på sin plats. Köp inga liljor som dom står och säljer på det sättet på mässan. Nu tror ni kanske att jag är lite väl hård. Dom kanske hade gjort ett misstag. He he, då ska ni få höra här …

Jag satt och sökte på nätet för att se om någon annan skrivit något om detta. Och då hittade jag en blogg där en tjej råkat ut för samma sak … år 2006! Hon hade överlycklig köpt 10 liljor för 100 kr på Älvsjömässan av den underbara sorten Luxor. Tror ni dom blev vita med härligt gult inre? Nähä, dom blev röda. Så då kan man alltså konstatera att år 2006 så såldes röda liljor under namnet Luxor. År 2008 såldes rosa under namnet Luxor. Skulle vara väldigt roligt att veta vilken färg dom hade 2007.

Så ni förstår att varningen är på plats. Nästa år ska jag ta med mig en bild på min vitgula Luxor som är rosa och visa dom. Jag ska banne mig fråga dom vilken färg Luxor kommer att få år 2009.

Detta inlägg publicerades i I trädgården. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Får den vita liljan Luxor med cremegult inre …

 1. Cathy Smith skriver:

  Ha ha, det tycker jag verkligen du ska göra. Ta med en bild alltså, och få någon att ta kort på damerna när du gör det:-)
  Himla typer kan man också säga, det låter ju som om de faktiskt medvetet lurar folk.

  Igår var vi iväg till Sova affären i Barkarby och köpte en tempur bäddmadrass för vår dubbelsäng. Vi har pratat om det hit och dit länge men alltid tyckt att tempur är lite för dyr. Nu hade de kampanj på bäddmadrasser och man fick t om två kuddar med gratis. Det blev nästan samma pris som om man skulle köpt en likadan ”vanlig” svanen bäddmadras så då slog vi till. Madrassen är skön men jag har lite svårt för kudden ännu. Tycker den känns lite hård även fast det är den som heter comfort och som kändes jätteskön i affären. Man måste väl hålla ut och vänja sig kanske.
  Det har inte regnat idag i alla fall:-) lite trädgårdspyssel har det blivit.
  Ha en bra helg.
  Kram Cathy

 2. Anita skriver:

  Cathy … dessvärre så tror jag inte att damerna kommer att se det minsta generade ut. Dom pratade om dessa fanastiska liljor, och när jag såg Luxor pratade dom om hur underbar den var och att jag skulle bli jäääättenöjd med den. Dom skrev till och med upp namnet åt mig så jag skulle komma ihåg vad jag köpt. Men, det kan ju också varit så att dom var inhyrda försäljare och verkligen trodde att dom sålde det dom var tillsagda att sälja. Dom kanske var lika lurade som jag blev, vem vet.

  Jag har hört om tempurkuddarna att det tar ett tag att vänja sig vid dom. Att man i början tycker den är hård för manär van vid sin gamla kudde (även om den inte varit bra). Sin kudde är det svårast att vara utan när man är på semester tycker jag. Jag har aldrig med mig min kudde men jag vet flera som aldrig åker, ens över en natt, utan sin invanda kudde. Madrass och allt annat går bra men … kudden, den är svårast att vänja sig vid.

  Du ska se att du vänjer dig vid din nya kudde men att det kan ta ett tag. Jag vill ändå säga grattis, jag tror det var ett väldigt bra köp för tempurprodukterna har jag hört är väldigt bra av de som använder dem.

  Inget regn här heller. Och vi har haft en härlig 3-rätters middag i uterummet. riven Västerbottenost inbakad i smördegsknyten med hjortronsylt till som förrätt. Som varmrätt, lamm med ugnsstekta potatishalvor och en fräsch sallad på ruccola, nektariner och salladslök. Till dessert, smulpaj med äpplen från våra egna äppelträd.

  Hoppas du har en bra helg och att du får en bra söndag Cathy.

  Kram Anita

 3. Ulla skriver:

  Nämen så fräckt! Vilket lurendrejeri! Det är kanske vanligare än man tror. Ja, du får absolut fråga nästa år vilken färg de har 🙂 Nu är jag inte så hemma på liljor, men 10 st för hundra kr måste ju vara ett lockande pris. Så jag förstår att du köpte dem.
  Fast den rosa liljan är ju väldigt vacker, den också. Men det var ju inte den du ville ha 🙂
  Igår blev det en svamptur i skogen. Härligt väder för det. Idag skiner solen och det är sån där härlig sensommarstämning. Alldeles vindstilla.
  Ha en skön söndag!
  Kram Ulla

 4. Eva skriver:

  Åh lillasyster, du skriver så roligt och underfundigt om den vita liljan Luxor med cremegult inre! Hiihihi.
  Jag undrar om de var samma damer som sålde stockrosor till Marlene? Dessa stockrosor som var häpnadsväckande lika lupinerna de har i sin slänt, enda skillnaden var de flerfärgade blommorna! Jag vågade nästan inte tala om för Marlene att det växte lupiner i rabatten med stockrosor. Jag såg igår när vi var där att de inköpta ”stockrosorona” numera är bortrensade.
  Dina vita Luxorliljor kanske bleknar med tiden, så som vi människoblommor blir litet ljusare i håret ju äldre vi blir! 🙂
  Snart ska jag ta fram strykbrädan och stryka litet kläder till Kjell, som reser till Tyskland i morgon för att komma hem onsdag natt någong gång. Firman har köpt in en ny mätmaskin och de ska göra tester på plats i Tyskland.
  Peter och Marlene ska se Arn så Anton och Wilmer kommer hit några timmar i eftermiddag. Vi har bjudit dem på middag efter filmen.

  Hälsa Thomas så jätte mycket! Hoppas ni får en härlig söndag i solskenet!

  Kjell och Nessie häslar!

  Kraaaaammmmmmaaaaaaaaaar
  Storasyster

 5. Anita skriver:

  Ulla … jovisst är den rosa liljan vacker också. Men tanken var att jag skulle se de vita liljorna när jag sitter i uterummet i de mörka augustikvällarna och då skulle dom lysa mot mig … som en månskensrabatt. Fräcka är dom, och jag ska verkligen ta med mig ett foto på liljorna. Ska bli spännande att se vad dom svarar. Förmodligen någon bortförklaring.

  Hoppas du får en skön vecka. Här har det varit härligt väder idag. Vi har varit vid Tullgarns slott och det var verkligen härligt. En skön sensommardag.

  Kram Anita

  —————————————-

  Eva … käraste syster … vita liljor som är rosa, stockrosor som är lupiner. Är helt övertygad om att det finns massor med historier om det man trodde man köpt och vad man egentligen köpte om man börjar leta mer på nätet. Men, nu vet man ju till nästa år. Och även om mina liljor bleknar med tiden så kan dom nog dessvärre aldrig bli annat än rosa, lite mer grisrosa kanske förstås 😉

  Hoppas ni haft en härlig dag med Anton och Wilmer och att middagen blev trivsam (vilket jag är helt övertygad om att den blev). Hoppas det går bra för Kjelle i Tyskland. Men det verkar jobbigt att inte komma hem förrän på onsdag natt. Han får ta sovmorgon på torsdag.

  Det var en härlig dag i solen. Vi har varit i Tullgarn och det var så skönt därute. Jag njöt och fick med mig hem en hel del bilder.

  Nu ska jag faktiskt ta mig ett bad. Var ute och vattnade min ”klematisvägg” och det var riktigt kyligt i luften.

  Ha det så bra. Hälsa Kjelle så mycket och önska honom lycka till i Tyskland. Och klia Nessie bakom örat 🙂

  Kram lillsyrran

 6. Ursula skriver:

  Hej Anita! Nu gläder din vackra clematisbild mig varje gång jag ser på Skrivbordet! 🙂 Tack för din generositet!

  Luxor-damerna KAN ju ha sålt i god tro, IFALL de själva köpt felmärkta lökar från ngn grossist… Och OM ingen klagat, och OM de inte själva satt några lökar (verkar otroligt…), så KAN de ju vara ovetande… Går det inte att klaga till mässans arrangörer, så kanske de kan kolla damernas vandel?
  Tidigare år har jag köpt blommande Stargazer i kruka (på försommaren), och då vet man ju säkert vad man får – och de har klarat att återkomma i trädgården åtminstone ett par år. Dessutom billigare per lök än att köpa på hösten.

  Återkommer om copyrightsskydd på foton.
  Ha det bra så länge! 🙂

 7. Ursula skriver:

  Hej igen!
  Nu har jag lagt in ett snigelporträtt med metadata i filinfon. Ska bildsöka på ”snigel” sedan, och se om jag får upp den. Har oxå skrivit in copyrightdata, som jag tänkte lägga till alla mina publ. bilder, så kan jag söka på den infon och förhoppningsvis hitta ev tjuvgömmor… Fast Googles bildsökning var ju helt utflippad…

  Om kloning: Nä, man tycker ju att folk inte borde idas klona bort copyrightnamnet, men om bakgrunden är någorlunda ensartad (och kraven inte för höga) så är det ju inte så krångligt. Och fräcka nog är de tydligen.

  Läste om Digimarc i Photoshop-Hjälpen, och kollade deras hemsida https://www.digimarc.com/mypicturemarc/ Högsta prisklassen verkar vara ett bra sätt att spåra upp stulna bilder, ger 2 GB online backup mm.

  Jag har undrat hur folk vågar lägga upp sina jättefina bilder på Fotosidan.se – bra att där finns ett slags kopieringsskydd! Är väl ngt slags script; jag hade ett script som hindrade högerklick på min gamla hemsida – men sedan kom IE i ny version och då var det kört…

  Hoppas ni oxå har sol idag – nu ska jag ut och måla fönster! 🙂

 8. Anita skriver:

  Ursula … visst kan det har varit så, att damerna inte alls visste vad dom sålde. Dom kanske dessutom bara var inhyrda försäljare för något företag. Och som kund hjälper det ju inte mig. Jag har ändock blivit lurad och flera med mig. Och är det så att kvinnorna står där och säljer i god tro … ja då är ju dom lurade också och jag tror inte att dom heller skulle tycka det var så roligt. I varje fall så ska jag ta upp det nästa år på mässan så får vi se vad som händer.

  Ska bli spännande att höra hur det går med dina sökningar på Google, om du får upp dina bilder. Bildsökningen verkar ju som du säger inte funka så bra. Du får höra av dig hur det går.

  Och sol hade vi igår. Men nätterna är nu väldigt kalla. När jag gick upp, för 10 minuter sedan, var det bara +5. Det börjar närma sig frost. Jag måste vara beredd med fiberduk som jag kan lägga över änglatrumpeterna för dom får inte plats i uterummet.

  Det verkar bli en solig dag idag också. Hoppas det blir sol hos dig också och att det gick bra med fönstermålningen igår.

  Ha det gott!
  Anita

 9. Anneli skriver:

  Usch va tråkigt! Jag skulle bli jättebesviken! Hoppas du tycker om dina fina rosa liljor ändå men jag hoppas också du träffar på dem nästa år och frågar vilken färg det blir då? Det är de värda…de dumma människorna!!!

  Hoppas du mår bra i övrigt!

  Önskar dig en trevlig resterande vecka!!

  KRAM!

 10. Anita skriver:

  Anneli … jo visst är jag besviken. Men jag kan aldrig tycka illa om blommor så jag gillar mina rosa liljo också. Det är ju inte deras fel att dom kom till mig under fel namn.

  Och jag mår jättebra, har så mycket roligt att göra att jag nästan aldrig hinner blogga. Men jag ska bättra mig.

  Ha en riktigt trevlig fredag och helg!

  Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s