En taggig favorit …

Jag har en favoritväxt, den blå bolltisteln. Många undrar hur jag kan ha den som favorit då den sprider sig och lätt tar över i rabatterna. Men jag håller efter den och bestämmer var den får vara. Och än så länge har den lydigt mig.

Jag älskar att fånga den på bild. Här en ensam som just börjar anta sin blå nyans …

Och en annan … tillsammans med en massa flugor som fastnat i en spindels osynliga nät … 

 

Men min favorit är en bild jag tog förra sommaren. Jag tycker ofta att bolltistlarna ser ut som om dom dansar med varandra. Den här tog jag en kväll då solens sista strålar letade sig fram genom buskaget bakom. Bilden har jag kallat ”Dancer in the dark” …

Jag var just ute och tittade på mina bolltistlar. Dom lyder mig i år också och håller sig där dom ska. Och dom är många. Och dom börjar bli vackert blå. Snart kommer dom att blanda sig med olika sorters rudbeckior, röda och vita solhattar, blågull och klematis. Och jag kommer att vara där med kameran. För jag älskar mina bolltistlar.

Hoppas ni får en härlig sommarsöndag!

Detta inlägg publicerades i I trädgården. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till En taggig favorit …

 1. Ulla skriver:

  Bolltistlar har jag inga men jag tycker också de är jättevackra. Och dina bilder på dem är också väldigt vackra. Så fint ljus i alla bilderna, var och en med sin egen karaktär.
  Jag har en annan växt som är i det närmaste hopplös att hålla efter och det är såpnejlikan.
  Men jag gillar den ändå, även om jag inte vill ha den överallt 🙂
  Kram Ulla

 2. Anita skriver:

  Förra året (på höstträdgårdsmässan i Taxinge) köpte jag några små plantor av vit bolltistel. Men dom klarade sig inte. Det var synd för det hade varit roligt att ha vita taggiga skönheter också.

  Man har sina egna ”ogräs” som man värnar om. Såpnejlikorna är ju en typisk sån. Jag förstår att du vill ha den. Något jag däremot upptäckte för ett par veckor sedan, som jag inte vill ha, är kirskål. När jag drog upp dom kunde jag följa rötterna metervis. Dom blir inte roliga att hålla efter.

  Just nu började ett fint regn att falla här. Det behövs i naturen så det gör inget. Dessutom är det ju måndag och dags att jobba igen.

  Hoppas du får en fin måndag och en fin vecka Ulla!

  Kram Anita

 3. Agneta skriver:

  Hej, Anita!

  Så läckert med blå blomster, oavsett om det är tistlar eller ej.
  Jag bara älskar blåa växter, men inte så lätt att hitta till en lägenhet eller liten balkonglåda.
  Så fint fotot blev när de dansar:-)

  Måste bara nämna din ljuvligt söta trädgårdshatt….som tagen ur en film. En lång fladdrande klockad sommarklänning till den hatten blir ett fint porträtt!

  Ha det så gott vännen!
  Kram, agneta

 4. londongirl skriver:

  Vilka vackra bilder på dem! De är några av mina favoriter också. De blir även fina som torkade. Visste inte att det fanns vita. 🙂

 5. Britt skriver:

  Vilka vackra bilder även om jag inte är någon älskare av boll tistlar.//Britt

 6. Bettan skriver:

  Underbara bilder Anita, vilken dynamik det är i färger och ljus!

  En blå bolltistel hade gärna fått finnas i min trädgård, den är jättevacker ju!

  Kramar!
  /
  B

 7. Anita skriver:

  Agneta … så du tycker också om blått. Försöker komma på vilka blå blommor som finns som man kan ha i en balkonglåda, eller en lägenhet. En som jag älskar, som är himmelsblå är blyblomman. Den skulle kunna trivas på en balkong, fast den blir rätt ranglig. En annan vacker blå är femtunga. Underbara klängare är ju annars ”blomman för dagen” men då måste man ju ha en spalje. Och så de vanliga förstås, petunior, lobelia, million bells och penséer.

  Och min hatt kommer jag att använda idag för solen skiner. Fast dessvärre har jag ingen lång klänning. Men det kanske blir nästa steg. 😉

  Londongirl … jo det finns vita men dom är sällsynta och inte alls lika lätta som de blå. Och som du säger, dom är även vackra som torkade. Roligt att dom är en av dina favoritet också.

  Britt … javisst gör dom sig vackert på bild, även om man inte är någon älsare av dom. Till och med min sambo säger att bilderna är vackra. Men när han tittar på dem i rabatten har han bara ett ord att säga, ogräs 🙂 Fast det tycker inte jag.

  Bettan … synd att du är så långt borta. Annars skulle du få bolltistlar av mig. Jag måste ju ”hålla dom på plats” och det innebär att man måste ta bort lite då och då. Och jag tror att dom skulle bli jättevackra hos dig. Roligt att du gillar bilderna. Du ska veta att jag var ute igår igen och tog nya bilder 😉

  Stort tack alla för att ni tittade förbi och lämnade ett par rader. Nu vill jag passa på att önska er en riktigt härlig sommarhelg!

  Varmaste kramarna
  Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s