Jättelik hibiscusblomma …

Jag har flera hibiscusar som i princip blommar året om, en gul, en rosa och ett nyförvärv, en vit (jag tycker just vita hibiscusar är så vackra med sin mörkt blodröda mitt). Den har blommat med helt normalstora blommor men igår slog det ut en jättelik blomma, säkert dubbelt så stor som en ”normal”. Undrar hur det kommer sig. Någon annan som varit med om hibiscusblommor som blir jättelika?

Gjorde ett försök att dokumentera men det var inte lätt ska jag säga. Här håller jag min hand under för att det ska synas hur stor den är …

Och här kan man se den rosa lite mer normala bredvid …

Roligt är det i varje fall och jag är jätteglad åt den.

Detta inlägg publicerades i Hibiscus. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Jättelik hibiscusblomma …

 1. Catharine skriver:

  Oh viken jättehibiskus! Jag hade en hibiskus för flera år sedan när jag bodde i lägenhet. Den hade nästan orange blommor och var väldigt vacker men inte hälften så stor som din.
  Idag planterade jag ut en pelargon, King of Denmark, som bara växer och växer på höjden och blir så vinglig att den inte kan stå i fönstret längre. Jag fick binda fast den vid en av björkarna för det blåste en hel del. Jag hoppas den kan etablera sig och kanske grena ut sig lite mer. Blommorna är vackert orange.
  Idag drack jag en stor kopp riktigt kaffe och efter en liten släng av huvudvärk (för att jag inte gick upp tidigt och gick ut med hundarna kanske:-) det säger de i alla fall 🙂 så mår huvudet bra igen. Jag har pysslat lite i trädgården. Det har varit soligt men lite sval vind.
  Ha en härlig helg.
  kram Cathy

 2. Claus skriver:

  Vilken otrolig blomma. Det har jag inte sett förut. Du får glädjas och se det som ett gott tecken till en duktig odlare 🙂

 3. Åsa V skriver:

  Oj, den var verkligen gigantiskt stor!
  Man kanske kan räkna dig till Hibiskusexpert då?
  Jag har en hibiskus med ”dubbla” blommor i blodröd färg . Men den rackaren blommar nästan aldrig. Jag fick den som skott för kanske 15 år sedan och den första blomman kom redan innan den kommit i jorden. Sen blomamde den en gång per säsong ungefär. Men sedan några år har den lagt av. Hur sköter du dina för att få dem att blomma året om?
  Ha en fin helg!
  Kram Åsa

 4. Ulla skriver:

  Oj, ja jösses, det var ju en jätteblomma! Konstigt att den har blivit så stor, men du får se det som att den trivs bra då. Och vacker är den! Jag har alltid velat ha en sån där riktigt djupröd hibiskus som fanns förr, men jag hittar aldrig någon med den färgen.
  Sen lyckas jag inte så bra med hibiskusar heller, fast jag tycker det är en jättevacker blomma.
  Ha en skön helg!
  Kram Ulla

 5. Anita skriver:

  Cathy … hoppas inte huvudvärken kommit tillbaka. Jag vaknade med lätt huvudvärk imorse men gjorde som du, tog en kopp kaffe och nu är den borta. Så King of Denmark växer på höjden. Jag har samma erfarenhet av både Mårbacka och Drottning Ingrid (som faktiskt är Danmarks svar på Mårbacka). Trots att man försöker toppa dom så ränner dom på höjden. Det är nog så att vissa pelargoner uppför sig så.

  Claus … det ska jag göra, se det som ett gott tecken. Jag pysslar ju alltid med mina blommor och försöker att inte glömma inneblommorna när trädgården börjar prunka och ta mycket tid. Kanske ville min vita hibiscus visa sin tacksamhet för det.

  Åsa … så roligt att höra ifrån dig. Hoppas du njuter av helgen och det fina vädret. En dubbel blodröd … åh den låter ju för härlig. Någon expert är jag definitivt inte men jag tror att ett soligt läge är förutsättningen. Jag brukar också ”föryngra” dem vid omplanteringarna (planterar om varje eller åtminstone vartannat år). Föryngringen går till så att jag kapar de tjockaste rötterna (en del rötter blir som kraftiga grenar). Dessa rötter tar ofta mycket kraft och behöver tuktas ibland. Jag kapar också på höjden. Ett tag efter planteringen kan blomman se ganska hängig ut (förmodligen pga av rotkapningen) men efter några veckor brukar mängder med nya skott komma på de gamla stammarna. Och från dom kommer också blommor. Det här är en metod som passar mina hibiskusar men jag kan naturligtvis inte garantera att det passar andras. Fast man kan ju försöka lite olika metoder. Och försök att ställa den i ditt allra soligaste fönster.

  Ulla … det underliga med min rosa är att ibland så kommer det en och annan blodröd blomma. Oerhört vackra är dom och jag skulle också vilja ha en riktigt blodröd. Så blodröd som mitten i min vita är. Åsa skrev ovan att hon har en dubbel blodröd som inte vill blomma. Kanske är de blodröda kinkigare så det är därför som dom blivit svårare att få tag i. Det är svårt att veta.

  Jag hoppas solen skiner hos er och att ni får en riktigt fin lördag och söndag.

  Kram från Anita

 6. Åsa V skriver:

  Åh tusen tack för tipset Anita! Rotbeskärning måste jag testa vid nästa omplantering, för rötterna ser verkligen ut som grenar på den! Och så får jag nog byta läge helt på den, för den får inte allt för mycket sol där den står nu.

  Jag har aldrig sett en sådan hibiskus någonstans som den jag har… inga vanliga blomsteraffärer verkar att ha den modellen…

  Ha en fin lördagskväll!

  Kram från Åsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s